13 жовтня: яке сьогодні свято — події, іменинники та суворі заборони на День святителя Михаїла митрополита

Свято 13 жовтня нагадує про вшанування пам'яті митрополита Михаїла. Дізнайтесь, кого з великих правителів хрестив святий та які традиції на сьогодні збереглися зі стародавніх часів.

13 жовтня: яке сьогодні свято за церковним календарем? Православні християни шанують день пам’яті Михаїла святителя, першого Київського митрополита. До сьогоднішніх часів не збереглося інформації, ким був святий до того, як отримав свій сан. Його описують як лагодливого та вірного Господу чоловіка. Він охрестив князя Володимира та сотні простих киян, привівши їх до Бога. До 1941 року мощі святителя Михаїла зберігалися у Києво-Печерській лаврі. Але під час вибуху у соборі, за часів другої світової війни, було знищено багато святинь та поховань, у тому числі мощі митрополита.

13 жовтня: яке сьогодні свято та що заборонено робити?

Церковне свято 29 липня
13 жовтня: яке сьогодні свято

До свята Покрови залишається один день, а перед великими подіями наші пращури уважно ставилися до традицій та заборон. Існувало повір’я, що 13 жовтня людям заборонено заходити в ліс, бо начебто лісовик гуляє серед дерев, ламає гілки та шебуршить кущами, щоб налякати людей. Не радилось виходити на прогулянки, якщо надворі була погана погода, щоб не підхопити який недуг. Господині клопоталися по дому, щоб на завтрашню урочисту подію не займатися хатньою роботою.

13 жовтня: яке сьогодні свято, традиції та заборони

3 жовтня 2022 року: яке сьогодні народне свято
13 жовтня: яке сьогодні свято

Свято Михаїла несе за собою цікаві стародавні традиції. Наприклад, саме цього дня селяни розводили у дворі багаття та палили свої солом’яні ліжка. Цей обряд повинен вберегти від пристріту та лихого ока. А маленьких дітей матусі купали на порозі будинку, начебто це допоможе захистити малечу від хвороб взимку.

Ось ще кілька прикмет на 13 жовтня:

  • Якщо журавлі відлетіли у теплі краї — зима буде морозною та ранньою.
  • Якщо на Михаїла свято випав сніг — очікуйте швидкого потепління.
  • Зима прийде сувора та холодна, якщо у лісі мало грибів, але горіхів під деревами багато.

Нагадаємо, що у свято 13 жовтня Семен, Василь, Петро, Григорій, В’ячеслав, Михайло, Олексій, Леонід, Матвій, Олександр та Олександра святкують іменини. Не забудьте привітати близьких!

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.