День 17 жовтня в історії та церковному календарі: що можна і не можна робити, прикмети на погоду, молитви

День 17 жовтня в історії та церковному календарі несе за собою цікаві прикмети та традиції. Як шанувати пам'ять святого Єрофея та яка велика подія відзначається сьогодні?

Історично 17 жовтня було міжнародним днем боротьби з бідністю, а за церковним календарем сьогодні шанується пам’ять єпископа та священномученика Єрофея. Святий народився 1 сторіччя нашої ери та жив в Афінах. За переказами Єрофей був одним з учнів апостола Павла та знаходився поміж свідків поховання Пресвятої Богородиці. Священнослужитель протягом свого життя багато проповідував та намагався привести народ до істинного Бога, за що був вбитий язичниками.

День 17 жовтня в історії та церковному календарі: що можна і не можна робити?

День 17 жовтня в історії та церковному календарі

Вважалося, що після свята Єрофея приходить справжня зима, тому у давні часи люди готували теплий одяг та взуття, в’язали теплі ковдри, утеплювали вікна, робили заготовини дров, тобто, старанно готувались до приходу холодів. Також селяни робили цілющу настоянку, яка взимку рятувала від переохолодження та захворювань. В її склад входили сушені трави з лікувальними властивостями, які заливались горілкою або розведеним спиртом, та настоювались у темному місці до зими. Але 17 жовтня існували й заборони, яких було варто дотримуватись.

Весілля сьогодні не відзначається, бо шлюб буде нещасливим, а молодята швидко розлучаться. Людям не радиться надмірно вживати хмільні напої та лікарські засоби, щоб не нашкодити здоров’ю ще більше. Слід утриматись від спілкування з незнайомцями та ні в якому разі їм не довіряти, аби не бути обманутим.

День 17 жовтня в історії та церковному календарі: прикмети на погоду

  • Єрофея день кличе зиму — скоро прийдуть перші морози.
  • Захід сонця яскраво червоний — чекайте вітряної погоди.
  • Птахи наростили та наїжачили пір’я — скоро погіршиться погода.

День 17 жовтня в історії та церковному календарі: молитви

Свято-преображенський собор
День 17 жовтня в історії та церковному календарі

Сьогодні можна просити Всевишнього про здоров’я такими рядками:

Господь Всемогутній почуй мене та прости гріхи мирські нетяжкі. Та не одведи ока мудрого Твого від тягот моїх. Молюся та уповаю на поміч Твою: укріпи здоров’я моє і дай сил перетерпіти всі уроки Твої. Амінь.

Нагадаємо, що 17 жовтня відзначають день Ангела люди з іменами: Петро, Микола, Степан, Павло, Михайло, Володимир, Тихон, Василь, Дмитро та Вероніка.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.