Церковне свято 19 жовтня 2022 року: що можна і не можна робити на День апостола Фоми, традиції, прикмети

Церковне свято 19 жовтня 2022 року вшановує пам'ять апостола Фоми, учня Ісуса Христа. Дізнайтесь, як наші пращури відзначали цей день та яких дотримувались традицій.

Яке церковне свято 19 жовтня 2022 року відзначають православні християни? Сьогодні вшановуються пам’ять апостола Фоми, який був одним з 12 учнів Ісуса Христа. До наших часів не збереглося інформації, ким святий був до зустрічі з Христом. Святий апостол щиро вірив у Господа та у місію, яку приніс на землю Ісус. Разом з великим вчителем Фома подорожував та проповідував Слово Боже. Після смерті Месії служитель отримав дар цілительства та здібностей виганяти нечисту силу. Апостол дійшов до Індії з промовами та проповідями, де був вбитий місцевими язичниками.

Церковне свято 19 жовтня 2022 року

Церковне свято 19 жовтня 2022 року: що можна і не можна робити?

Наші пращури вважали, що день 19 жовтня має магічні властивості, тому якщо зробити продуктові запаси саме сьогодні, їх в достатку вистачить на всю зиму. Тому селяни на свято Фоми робили запаси картоплі, зерна, закруток, сушили фрукти та квасили капусту. Традиційно господині накривали багатий стіл, де в самому центрі повинен стояти свіжоспечений хліб з сіллю.

Люди вірили, що чим більше різноманітних страв буде на столі 19 жовтня, тим менше негаразд буде чекати родину взимку. Ранок християн починався з молитви, а щоб вшанувати пам’ять апостола віряни вирушали до храму, щоб поставити свічки святому Фомі.

Церковне свято 19 жовтня багато років несе у собі декілька порад про те, що не можна робити сьогодні:

  • Не можна відмовляти біднякам, які просять милостиню, цим можна наврочити неврожай наступного року.
  • Апостол Фома був працьовитою людиною та не любив ледарів. Тому сьогодні не слід довго сидіти без діла та ухилятися від роботи.
  • Великим гріхом вважаються заздрощі, плітки та брехня. Аби не залучати лиха у свій дім, варто слідкувати за чистотою своїх слів.

Церковне свято 19 жовтня 2022 року: прикмети на погоду

Церковне свято 19 жовтня 2022 року
  • Вечірня зоря яскраво-червона — до швидкого погіршення погоди.
  • Тиха та безвітряна погроза прогнозує швидке похолодання.
  • Якщо зранку випав сніг — наступного літа буде родюча земля та багатий врожай.

Нагадаємо, що на церковне свято 19 жовтня 2022 року святкують день Ангела люди з іменами: Іван, Никанор, Дмитро та Макар.

Схожі статті

Коли і як святкують Різдво в Україні 2023-2024: основні дати за старим і новим календарем, традиції

Розповідаємо, коли святкують Різдво у 2023 році в Україні, які існують різдвяні традиції, заборони. Також дізнаєтеся, коли Різдво перенесли на 7 січня, про страви на Святвечір та інші цікаві факти.

10 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олена Кравець та Ілона Гвоздьова приймають вітання

Іменини – особливий день для кожного вірянина та людей, які святкують своє свято за правилами та традиціями. Дізнаємося, хто 10 серпня може приймати вітання та подякувати ангелу-охоронцю за свій захист.

7 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олександр Пікалов та Анна Кошмал приймають вітання

Церковний календар підкаже, як назвати дитину, яка народилася в певний день, адже, якщо дати малюку ім'я зі списку іменинників, то тоді вірилося, що він матиме ще більший захист з небес.

6 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Анатолій Анатоліч та Христина Соловій приймають вітання

Існує достатня кількість людей, які не беруть до уваги правила святкування Дня ангела, а отже по-справжньому не зможуть провести своє свято за всіма церковними обрядами.

5 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Андрій Данилко та Віталій Козловський приймають вітання

У сучасних реаліях багатьом громадянам здається свято День ангела не дуже важливим у їхньому житті, однак не варто забувати про нього, адже так ви маєте змогу попросити в ангела-охоронця про ще більший захист.

4 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олексій Потапенко та Марія Єфросиніна приймають вітання

День ангела – світле християнське свято, яке кожного дня мають представники різних імен, що відзначається в день пам'яті святого, чиє ім'я носить людина.