Церковне свято 23 жовтня 2022 року: що можна і не можна робити на День святого Євлампія, традиції, прикмети

Церковне свято 23 жовтня 2022 року з давніх-давен має цікаві традиції та правдиві прикмети. Дізнайтесь, як відзначали віряни пам'ять святих Євлампія та Євлампії.

Яке свято, за церковним календарем, відзначається 23 жовтня 2022 року? Християни шанують пам’ять святих мучеників, Євлампія та Євлампії. Вони були рідними братом та сестрою, жили в IV сторіччі, коли було розповсюджено гоніння за християнську віру.

Тогочасний правитель видав указ ув’язнювати та катувати усіх, хто не відмовляється від своєї віри у користь язичницького ідолопоклонства. Євлампій виступив проти царя, за що був схоплений та підданий тортурам. Сестра святого, Євлампія, вийшла на захист брата та повідомила, що також не відмовиться від християнської віри. Божа служителька той час була схоплена та закатована.

Церковне свято 23 жовтня 2022 року: що можна і не можна робити?

Яке церковне свято 8 вересня 2022
Церковне свято 23 жовтня 2022 року: що можна і не можна робити

На свято Євлампія наші пращури мали декілька цікавих традицій. Наприклад, цього дня жінки займались рукоділлям: в’язали, вишивали, ткали полотно. А місцева молодь розводила багаття, стрибала через вогонь та співала пісні. Вважалося, що це захистить від хвороб та допоможе зберегти вроду. Аби залучити добробут, на цьому ж багатті спалювали непотрібний та старий одяг, начебто, відкриваючи шлях до усього нового. Заборони на свято 23 жовтня не суворі:

  • Не слід вживати алкогольні напої, жирну та смажену їжу.
  • Слід утриматись сьогодні від незапланованих витрат та покупки нових речей.
  • Молодим не радять сьогодні одружуватись, вінчатися та робити пропозицію. Існує повір’я, що шлюб не протримається довго та одружені швидко розлучаться.

Церковне свято 23 жовтня 2022 року: прикмети на погоду

20 вересня: яке сьогодні народне свято
Церковне свято 23 жовтня 2022 року: що можна і не можна робити

Поривчастий вітер з півночі принесе швидке похолодання. Якщо день Євлампія видався теплим — зима затримається, а осіннє сонце погріє довше. Домашні тварини сплять клубочком, прикривши ніс — скоро зима постукає у двері.

Нагадаємо, що на церковне свято 23 жовтня 2022 року відзначають свої іменини: Сергій, Кирило, Антон, Павло, Купріян, Андрій, Мартин та Яків.

Схожі статті

Коли і як святкують Різдво в Україні 2023-2024: основні дати за старим і новим календарем, традиції

Розповідаємо, коли святкують Різдво у 2023 році в Україні, які існують різдвяні традиції, заборони. Також дізнаєтеся, коли Різдво перенесли на 7 січня, про страви на Святвечір та інші цікаві факти.

10 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олена Кравець та Ілона Гвоздьова приймають вітання

Іменини – особливий день для кожного вірянина та людей, які святкують своє свято за правилами та традиціями. Дізнаємося, хто 10 серпня може приймати вітання та подякувати ангелу-охоронцю за свій захист.

7 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олександр Пікалов та Анна Кошмал приймають вітання

Церковний календар підкаже, як назвати дитину, яка народилася в певний день, адже, якщо дати малюку ім'я зі списку іменинників, то тоді вірилося, що він матиме ще більший захист з небес.

6 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Анатолій Анатоліч та Христина Соловій приймають вітання

Існує достатня кількість людей, які не беруть до уваги правила святкування Дня ангела, а отже по-справжньому не зможуть провести своє свято за всіма церковними обрядами.

5 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Андрій Данилко та Віталій Козловський приймають вітання

У сучасних реаліях багатьом громадянам здається свято День ангела не дуже важливим у їхньому житті, однак не варто забувати про нього, адже так ви маєте змогу попросити в ангела-охоронця про ще більший захист.

4 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олексій Потапенко та Марія Єфросиніна приймають вітання

День ангела – світле християнське свято, яке кожного дня мають представники різних імен, що відзначається в день пам'яті святого, чиє ім'я носить людина.