Церковне свято 26 жовтня 2022 року: що можна і не можна робити на День Іверської ікони Божої Матері, традиції

Церковне свято 26 жовтня 2022 року відоме вже не одне сторіччя. Сьогодні православні християни шанують Іверську ікону Божої Матері. Дізнайтесь історію свята та які традиції має цей день.

Яке свято відзначається 26 жовтня 2022 року? Сьогодні велика подія для усіх православних християн, оскільки церква святкує день Іверської ікони Божої Матері. Святиня була створена євангелістом Лукою та також має назву “Вратниця” або “Привратниця”. Ікона вже не одне сторіччя несе за собою дивовижу історію. На початку 9 сторіччя одна християнка, у спробах захистити святу ікону від руйнівників, опустила її в море. Через декілька сотень років зображення Матері Божої підніметься стовпом над водою і її знайде преподобний Гавриїл. Служитель забрав ікону до храму, а наступного дня лик святої Богоматері з’явився над воротами церкви та через кілька днів ікону вирішили повісити там, яке місце вона сама собі обрала.

Церковне свято 26 жовтня 2022 року: що можна і не можна робити

Церковне свято 26 жовтня 2022 року: що можна і не можна робити?

4 жовтня 2022 року: яке сьогодні народне свято
Церковне свято 26 жовтня 2022 року: що можна і не можна робити

За давніми традиціями наші пращури сьогодні влаштовували банний день та ходили паритися до лазні, щоб зміцнити імунітет перед суровою зимою, та захиститись від хвороб. З собою брали трав’яні відвари, ефірні олії або ялинкові вітки, аби наповнити приміщення цілющим ароматом. Чоловіки робили березові віники, а жінки займались клопотанням по господарству.

Не можна було заходити в лазню одному, вночі або після того, як сяде сонце. Ці заборони існували для того, щоб духи, які там живуть, не мали змоги нашкодити.

Було заборонено заходити паритись з хрестом. Його потрібно зняти, тричі прочитавши молитву “Отче Наш”. Сьогодні не можна ворожити на картах або виконувати будь-які містичні обряди.

Церковне свято 26 жовтня 2022 року: прикмети на погоду

  • Якщо півні почали кукурікати раніше звичного — попереджають про зміну погоди.
  • Міцні ранкові заморозки віщують скорий прихід зими.
  • Якщо хмари пливуть з південної сторони — погода буде вітряна.

Нагадаємо, що у церковне свято 26 жовтня 2022 року святкують іменини: Микола, Трохим, Веніамін, Інокентій, Микита та Тадей.

Схожі статті

Коли і як святкують Різдво в Україні 2023-2024: основні дати за старим і новим календарем, традиції

Розповідаємо, коли святкують Різдво у 2023 році в Україні, які існують різдвяні традиції, заборони. Також дізнаєтеся, коли Різдво перенесли на 7 січня, про страви на Святвечір та інші цікаві факти.

10 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олена Кравець та Ілона Гвоздьова приймають вітання

Іменини – особливий день для кожного вірянина та людей, які святкують своє свято за правилами та традиціями. Дізнаємося, хто 10 серпня може приймати вітання та подякувати ангелу-охоронцю за свій захист.

7 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олександр Пікалов та Анна Кошмал приймають вітання

Церковний календар підкаже, як назвати дитину, яка народилася в певний день, адже, якщо дати малюку ім'я зі списку іменинників, то тоді вірилося, що він матиме ще більший захист з небес.

6 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Анатолій Анатоліч та Христина Соловій приймають вітання

Існує достатня кількість людей, які не беруть до уваги правила святкування Дня ангела, а отже по-справжньому не зможуть провести своє свято за всіма церковними обрядами.

5 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Андрій Данилко та Віталій Козловський приймають вітання

У сучасних реаліях багатьом громадянам здається свято День ангела не дуже важливим у їхньому житті, однак не варто забувати про нього, адже так ви маєте змогу попросити в ангела-охоронця про ще більший захист.

4 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олексій Потапенко та Марія Єфросиніна приймають вітання

День ангела – світле християнське свято, яке кожного дня мають представники різних імен, що відзначається в день пам'яті святого, чиє ім'я носить людина.