Церковне свято 27 жовтня 2022 року: що можна і не можна робити на День Параскеви Сербської, традиції, прикмети

Церковне свято 27 жовтня 2022 року познайомить нас з історією святої Параскеви Сербської. Дізнайтесь, чому її також називають Грязнухою та які прикмети сьогодні допоможуть передбачити погоду.

27 жовтня 2022 року християнами святкується день пам’яті Параскеви Сербської. Багато сторіч її вважають покровителькою жіночої праці та жіночого здоров’я. Вона оберігає вагітних та породіль. Свята Параскева у доволі молодому віці роздала своє майно біднякам та прийняла постриг. Після смерті християнки коло її мощей творились дива: жінки, які не могли завагітніти приходили простити здоров’я, а хворі просили зцілення.

Церковне свято 27 жовтня 2022 року: що можна і не можна робити?

Церковне свято 27 жовтня 2022 року: що можна і не можна робити

Свято 27 жовтня у народі називали “Параскева Грязнуха”, оскільки цього дня зазвичай не буває сухої погоди. Дощі розмивають землю і вулиці наповнюються брудом. Через непогоду люди не планували роботи надворі та сиділи вдома. Наприкінці жовтня було прохолодно в домівках, тому господарі розпалювали піч, а господині пекли пироги з яблуками, аби наповнити оселю теплом та ароматом випічки. Проте важкими клопотами жінки себе не навантажували, оскільки свята Параскева опікується над жіночою роботою, перевантаження сьогодні може серйозно нашкодити здоров’ю прекрасної половини. На свято Параскеви було не можна:

  • Прати, прибирати в будинку та займатись рукоділлям.
  • Планувати нові справи та складати угоди.
  • Прясти пряжу та в’язати.

Церковне свято 27 жовтня 2022 року: прикмети на погоду

Церковне свято 27 жовтня 2022 року: що можна і не можна робити
  • Якщо на небі видніється багато зірок — врожай буде багатий наступного року.
  • Якщо ворони голосно кричать — до потепління.
  • Багато бруду на Параскеву — весна буде дощова.
  • Сніг, що випав сьогодні, обіцяє холодний травень навесні.

Нагадаємо, що у церковне свято 27 жовтня 2022 року святкують день Ангела люди з іменами: Микола, Кузьма, Петро, Гнат та Михайло.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.