Церковне свято 28 жовтня 2022 року: що можна і не можна робити на День святого Євфимія традиції, прикмети

Церковне свято 28 жовтня 2022 року увібрало в себе багато давніх традицій та заборон. Дізнайтесь, як наші пращури проводили Євфимія день та що робили для того, щоб захиститися від злих духів. 

Яке церковне свято відзначають православні віряни 28 жовтня? День пам’яті святого Євфимія, який був палестинцем та жив у 9 сторіччі. Хлопчик був народжений у сім’ї вірних християн та спочатку мав ім’я Микита. Юнак одружився зовсім рано та у нього народилась донька. Але серце Микити належало Богу, тому він прийняв рішення залишити свою сім’ю та піти у монастир. У храмі на горі Олімп хлопець прийняв постриг, відрікся від старого життя та навіть імені. Саме з тої пори Микиту стали називати Євфимій. Він жив разом з відлюдником Йосипом, та після його смерті, коли паломники дізнались про його існування і стали приходити до нього, Євфимій відновив стародавній монастир та заснував у ньому громаду.

Церковне свято 27 жовтня 2022 року: що можна і не можна робити?

Церковне свято 28 жовтня 2022 року: що можна і не можна робити

Наші пращури вважали, що на свято Євфимія злі духи виходять на землю та можуть нашкодити людям. Тому селяни готували обереги для своєї оселі та не ходили далеко від дому поодинці. Сьогодні було заведено закінчити підготовку вуликів до зими, оскільки бджоли вже впадають у сплячку. Жінки готували пряжу та льон, щоб холодними, зимовими вечорами ткати одяг для родини на наступний рік. Багато сторіч захистом від нечистої сили вважали часник, тому хазяйки подавали до вечері часниковий хліб або сало з часником. Окрім традицій існували й заборони, яких дотримувались, щоб не потрапити під вплив злих сил:

  • Не слід гуляти після заходу сонця.
  • До світанку не можна дивитись у дзеркало.
  • Після опівночі не відчиняти вікна та не дивитися у них.
  • Заборонено сварити рідних, підвищувати голос або лихословити.

Церковне свято 27 жовтня 2022 року: прикмети на погоду

Церковне свято 28 жовтня 2022 року: що можна і не можна робити

Темні хмари затягнули небо зранку — покращення погоди найближчим часом чекати не варто. Досі кусають комарі — зимою не буде лютих морозів. Небо чисте, а місяць видніється ясно — чекайте міцних заморозків. Якщо птахи літають низько над землею — це до дощу.

Нагадаємо, що у церковне свято 27 жовтня Денис, Лук’ян, Юхим, Дмитро, Семен та Іван святкують іменини.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.