Церковне свято 5 листопада 2022 року: що можна і не можна робити на День святого апостола Якова, традиції

Церковне свято 5 листопада 2022 року вшановує пам'ять святого апостола Якова. Дізнайтеся про традиції на сьогодні, які допоможуть не хворіти взимку та заборони, завдяки яким можна захиститися від негод.

На календарі вже останній місяць осені. Яке церковне свято відзначається в Україні 5 листопада 2022 року? Православні віряни відзначать Дмитрівську батьківську суботу, у народі її ще називають поминальною. У цей день можна вшанувати пам’ять покійних родичів та близьких. Також на сьогодні припадає день пам’яті апостола Якова. За час служіння та життя Ісуса Христа на землі святий не пішов за Месією, але після його смерті та чудесного воскресіння став на шлях Божий та почав проповідувати разом з іншими послідовниками. Апостол Яков був одним з перших єпископів в Єрусалимі та помер від рук противників християнської віри.

Церковне свято 5 листопада 2022 року: що можна і не можна робити?

Церковне свято 5 листопада 2022 року: що можна і не можна робити

З давніх-давен на свято апостола Якова традиційною стравою був мед. Сторіччями цей продукт шанувався за свої цілющі здібності, смак та здатність зберігатися роками. На вечерю господині пекли коржики або млинці, які поливались медом, готували медові пряники або просто ставили на стіл мед у горщиках. Також основним напоєм на столі була медовуха. Існувало повір’я, що чим більше меду буде з’їдено, тим більше наступного року його буде зібрано. Чоловіки поралися у дворі, ремонтували будинок та заготовлювали запаси дров на зиму. Щоб не накликати на себе лихо, люди дотримувалися певних заборон на сьогодні:

Не можна розв’язувати чужі проблеми, або ручатися за когось, аби сторонні негоди не перейшли на вас.

Не слід сьогодні давати або брати гроші у борг. Якщо ви винні комусь, краще повернути кошти сьогодні. Особливо це стосується чоловічої половини, бо можна залишитися холостяком на весь рік.

Заборонено сваритися з рідними, ображатися та лихословити.

Церковне свято 5 листопада 2022 року: прикмети на погоду

Церковне свято 5 листопада 2022 року: що можна і не можна робити
  • Якщо зранку випав сніг — зима прийде рано.
  • Якщо день апостола Якова видався дощовим — наступного року буде багатий врожай.
  • З’їсти багато меду сьогодні — укріпити  імунітет на всю зиму.

Нагадаємо, що у свято 5 листопада 2022 року святкують день Ангела люди з іменами: Олександр, Максим, Яків, Іван та Петро.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.