Церковне свято 13 листопада 2022 року: що можна і не можна робити на День преподобних Спиридона та Никодима

Яке церковне свято відзначається 13 листопада 2022 року? Віряни шанують пам'ять преподобних Спиридона та Никодима, які відмовилися від мирського життя заради служіння Всевишньому. Дізнайтеся, як вшанувати пам'ять святих. 

Що відомо про церковне 13 листопада 2022 року? В Україні сьогодні православна церква вшановує пам’ять преподобних Никодима та Спиридона, які жили у 12 сторіччі та були сподвижниками. Збереглися відомості, що святі проживали у печерах нині відомої Києво-Печерської лаври та займалися тим, що протягом майже 30 років поспіль випікали просфори — хліб, який використовується під час богослужінь. Святі повністю відмовилися від мирського життя, служили Господу, щоденно молилися та вивчали Біблію.

Церковне свято 13 листопада 2022 року: що можна і не можна робити?

Церковне свято 13 листопада 2022 року: що можна і не можна робити

Наші пращури вважали Никодима преподобного захисником від пожеж та молилися святому про захист своєї оселі від нещастя. Сьогодні день вважався благоприємним для полювання та рибництва. Існувала прикмета, що першу спійману здобич потрібно продати, а гроші пожертвувати у храм. Тоді вся сім’я проживе зиму у достатку та не зазнає скрути. Традиційною стравою сьогодні біла курка. Господині готували страви з курячого м’яса: бульйони, запечену птицю з овочами, смажені крильця та багато іншого, щоб пригостити родину ввечері.

Сьогодні не можна займатися обрядами, гадати та ходити до чаклунів.

Спілкуватися з незнайомцями та ділитися особистими речами з малознайомими людьми. Заборонено ламати дерева та розпалювати багаття.

Церковне свято 13 листопада: прикмети на погоду

Свято-преображенський собор
Церковне свято 13 листопада 2022 року: що можна і не можна робити
  • Птахи почали співати до світанку — слід очікувати холодів.
  • Сонячна погода сьогодні передбачає скорий прихід морозів.
  • Похмура погода та дрібний дощ обіцяють, що дощі затримаються надовго.

Нагадаємо, що на церковне свято 13 листопада 2022 року день Ангела відзначають люди з іменами: Іван, Микола, Олександр, Роман, Степан, Сергій, Петро, Федір та Василь.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.