Церковне свято 23 листопада 2022 року: що можна і не можна робити в день пам’яті шести апостолів від 70-ти

В цей день 23 листопада православні християни шанують день пам'яті шести апостолів від 70-ти Ераста, Олімпа, Родіона, Сосіпатра, Кварта и Тертія. Дізнайтеся більше про це церковне свято.

Вчителем апостолів Родіона та Ераста був святий Павло. Родіон був не просто учнем, а ще і родичем Павла, який слідував за ним у всіх мандрах. Під час розповсюдження християнської віри на Балканах він був призначений єпископом у місті Патари.

Церковне свято 23 листопада 2022 року

Проповідуючи Слово Іісуса Христа Родіон навернув до віри багатьох язичників, чим розгнівав інших іудеїв. Вони напали на нього, закидали камінням та поранили ножем. Коли ідолопоклонники пішли, то Господь Бог вилікував рани Родіона. Після цього він ще довго мандрував з Петром. Після його розп’яття Родіона обезголовили.

Ераст займав високу посаду у місті Коринфі, послухавши проповіді Петра, полишив своє попереднє життя та присвятив себе богу. Свій шлях почав і Ієрусалимській церкві, а після був єпископом в місті Панеаді, де служив до глибокої старості.

Церковне свято 23 листопада 2022 року: що можна і не можна робити?

Цього дня віддають непотрібний одяг. Щоб захистити домашніх тварин від хвороб, до церкви несуть хліб та сіль, освячують їх, годуючи цим худобу. Вважають, що це додасть їм здоров’я.
В день пам’яті шести апостолів від 70-ти не можна підмітати вдома, а також прибирати, інакше виметеш благополуччя.
Цього дня не варто одружуватися, адже вважають, що тоді пара швидко розійдеться.

Церковне свято 23 листопада 2022 року: прикмети на погоду

Церковне свято 23 листопада 2022 року: прикмети на погоду

  • Якщо розцвірінькались горобці — буде відлига. Якщо ховаються у траві — до снігової бурі.
  • Якщо туман розселився по землі і все вкрилось білим снігом — буде потепління.
  • Якщо віє вітер — скоро будуть хуртовини.

Нагадаємо, церковне свято 23 листопада припадає на іменини Анни, Бориса, Олександра, Георгія, Івана, Ольги, Михайла, Ореста.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.