Церковне свято 24 листопада 2022 року: що можна і не можна робити в день пам’яті преподобного Федора Студіта

В цей день 24 листопада віряни відзначають день пам'яті преподобного Федора Студіта, яке в народі називають Федір Мороз. Люди у цей день здавна придивлялись до прикмет, щоб передбачити погоду на майбутнє.

24 листопада православні християни шанують преподобного Федора Студіта, проповідника та іконоборця, що жив у VIII-IX століттях.

Церковне свято 24 листопада 2022 року

Він народився у Візантійському Константинополі в родині заможного можновладця. Мати наполягла, щоб він отримав гідну освіту, після чого одружився на благочестивій дівчині Анні.
Він тісно спілкувався зі своїм дядьком Платоном Студійським, який був монахом Саккудіонського монастиря, та перейняв його світогляд. У 22 роки Федір вирішив прийняти постриг та стати монахом. Його дружина Анна також пішла на такий же крок, натхненна чоловіком. Федора знають як проповідника, який відмовився від багатства, щоб вести аскетичний спосіб життя.

Церковне свято 24 листопада 2022 року: що можна і не можна робити?

В цей день за народними традиціями приходить зима. Дні і ночі стають холоднішими, земля промерзає. 24 листопада краще провести вдома, в теплі біля печі та їсти гарячі страви пити чай, заварений на ягодах і травах.

Цього дня неможна їсти з тарілок із тріщинами — станеться лихо. Не варто дарувати рушники — накликаєш хворобу. Не рекомендується багато говорити та сваритися, злословити. Не можна голосно сміятися у чужому домі — загубиш там щастя. Заборонено багато їсти.
Не можна одружуватися в цей день — шлюб буде нещасливим.

Церковне свято 24 листопада 2022 року: прикмети на погоду

Церковне свято 24 листопада 2022 року: прикмети на погоду

Волога погода — буде тепло до 4 грудня.
Холодний день — до морозної зими.
Теплий день — буде рання весна.
Багато зірок на небі — буде щедрий врожай грибів та ягід влітку.

Нагадаємо, церковне свято 24 листопада припадає на іменини Віктора, Максима, Вікентія, Євгена, Федора.

Схожі статті

Коли і як святкують Різдво в Україні 2023-2024: основні дати за старим і новим календарем, традиції

Розповідаємо, коли святкують Різдво у 2023 році в Україні, які існують різдвяні традиції, заборони. Також дізнаєтеся, коли Різдво перенесли на 7 січня, про страви на Святвечір та інші цікаві факти.

10 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олена Кравець та Ілона Гвоздьова приймають вітання

Іменини – особливий день для кожного вірянина та людей, які святкують своє свято за правилами та традиціями. Дізнаємося, хто 10 серпня може приймати вітання та подякувати ангелу-охоронцю за свій захист.

7 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олександр Пікалов та Анна Кошмал приймають вітання

Церковний календар підкаже, як назвати дитину, яка народилася в певний день, адже, якщо дати малюку ім'я зі списку іменинників, то тоді вірилося, що він матиме ще більший захист з небес.

6 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Анатолій Анатоліч та Христина Соловій приймають вітання

Існує достатня кількість людей, які не беруть до уваги правила святкування Дня ангела, а отже по-справжньому не зможуть провести своє свято за всіма церковними обрядами.

5 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Андрій Данилко та Віталій Козловський приймають вітання

У сучасних реаліях багатьом громадянам здається свято День ангела не дуже важливим у їхньому житті, однак не варто забувати про нього, адже так ви маєте змогу попросити в ангела-охоронця про ще більший захист.

4 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олексій Потапенко та Марія Єфросиніна приймають вітання

День ангела – світле християнське свято, яке кожного дня мають представники різних імен, що відзначається в день пам'яті святого, чиє ім'я носить людина.