Церкове свято 25 листопада 2022 року: що можна і не можна робити в день пам’яті Іоанна Милостивого

Яке церковне свято відзначається 25 листопада 2022 року? Зі стародавніх часів сьогодні шанується пам'ять святого Іоанна Сніжника, який відрізнявся своєю добротою та вірою у Господа. Дізнайтеся, які традиції та прикмети супроводжують цей день.

Яке свято відзначають православні християни 25 листопада 2022 року? Сьогодні в Україні шанують пам’ять Іоанна Милостивого. Батьком святого був губернатор, але доля склалася так, що у дорослому віці він втратив свою сім’ю, через що відгородився від мирського життя, знайшовши спокій у служінні Богу. Коли його обрали патріархом, він роздав своє майно біднякам та допомагав усім нужденним. Його знали, як добру та благочестиву людину, а коли святий Іоанн помер, його зарахували до лику святих.

Яке церковне свято відзначається 25 лиспопада 2022 року
Яке церковне свято відзначається 25 лиспопада 2022 року

Церковне свято 25 листопада 2022 року: що можна і не можна робити?

Існувало повір’я, що на свято Іонна Милостивого потрібно робити добрі справи, тоді добра повернеться до вас вдвічі більше. Також у давнину цей день називали Сніжним святом, оскільки випадало багато снігу, діти ліпили перші снігові баби та бавились у сніжки. Зазвичай сьогодні батьки молилися Іоанну за здоров’я своєї сім’ї та діток.

Господині пригощали родину пирогами або млинцями з малиновим варенням, яке закривали ще влітку, щоб ніхто не хворів та мав міцний імунітет, оскільки морози вже стукаються у двері. Також мали місце й заборони. Наші пращури вірили, що їх дотримання може вберегти від негараздів та лиха.

  • Сьогодні не рекомендується йти на рибалку, а особливо заборонено ловити раків.
  • На свято Іонна не можна палити листя та гілки.
  • Не слід купувати нове взуття, бо можна зазнати невдачі на особистому фронті.

Церковне свято 25 листопада 2022 року: прикмети на погоду

Погодні прикмети на церковне свято 25 листопада 2022 року
Погодні прикмети на церковне свято 25 листопада 2022 року
  • Якщо день святого Іоанна видався дощовим — до 4 грудня ще буде потепління.
  • Хмари пливуть низько, то слід чекати снігопадів.
  • Якщо весь день йде сніг, то весна прийде пізно і буде холодною.

Нагадаємо, що 25 листопада 2022 року святкують день Ангела люди з іменами: Данило, Володимир, Іван, Микола, Степан, Олександр, Федір, Борис та Марія.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.