Церковне свято 27 листопада 2022 року: що можна і не можна робити в день пам’яті апостола Филипа

Яке церковне свято відзначається 27 листопада 2022 року? Сьогодні вірянами вшановується пам'ять учня Христового, проповідника апостола Филипа. Дізнайтеся, яких традицій варто дотримуватися сьогодні та які прикмети допоможуть передбачити погоду.

Яке сьогодні свято? 27 листопада 2022 року православна церква відзначає день пам’яті святого апостола Филипа, якого вважають наймолодшим учнем Іісуса Христа. На шлях християнства служитель став, коли побачив воскресіння Месії. Після чого увірував у Господа та отримав дар зцілювати людей. Филип проповідував людям про Бога, до нього приходили хворі за допомогою, а одного разу апостол навіть створив справжнє диво — воскресив мертве немовля.

27 лиспопала 2022 року відзначається день пам'яті апостола Филипа
27 лиспопала 2022 року відзначається день пам’яті апостола Филипа

Єретикам та ідолопоклонникам не подобалось, що служитель проповідує в місті та всіляко намагалися нашкодити святому. Одного разу Филип зцілив дружину високопоставленої особи, після чого вона також повірила в силу Христа. Правителю це не сподобалося і він наказав підпалити оселю, де жив святий апостол.

Церковне свято 27 листопада 2022 року: що можна і не можна робити?

Традиційно, сьогодні був останній день, коли можна було їсти молочні продукти та м’ясо, оскільки наступного дня починається Різдвяний піст, під якого куштували тільки каші, зварені на воді, овочі та фрукти, інколи рибу. Релігійні люди сьогодні йшли в церкву, аби вшанувати пам’ять апостола, а по дорозі подавали милостиню біднякам. Існувало повір’я, якщо 27 листопада неодружена дівчина помолитися святому Филипу, то наступного року обов’язково вийде заміж. Господині сьогодні готували м’ясні страви, котлети або запечену курку, щоб ввечері пригостити всю сім’ю.

  • Сьогодні заборонено ходити в поле та ліс. Вважається, що на людину можуть напасти дикі вовки.
  • Не варто давати або брати гроші у борг, та здійснювати будь-які грошові операції.
  • Не слід займатися рукоділлям, сперечатися з рідними та лихословити.

Церковне свято 27 листопада 2022 року: прикмети на погоду

Церковне свято 27 листопада 2022 року, прикмети на погоду
Церковне свято 27 листопада 2022 року, прикмети на погоду
  • Якщо гучно ворони каркають — ще буде потепління.
  • Дощовий день прогнозує щедрий врожай пшениці на наступний рік.
  • День Филипа ясний та безхмарний — чекай скорих морозів.

Нагадаємо, що на церковне свято 27 листопада 2022 року відзначають свої іменини: Микола, Сергій, Дмитро, Віктор, Михайло, Петро, Анна та Пилип.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.