Церковне свято 29 листопада 2022 року: що можна і не можна робити на день пам’яті апостола Матвія

Яке церковне свято відзначається 29 листопада 2022 року? Вже не одне сторіччя християни сьогодні вшановують пам'ять святого апостола, якого навчав сам Христос — Левія Матвія. Він відомий вірянам, як автор однієї з книг Євангеліє, а також як вірний Божий служитель та проповідник.

29 листопада 2022 року в Україні православна церква відзначає день пам’яті святого Левія Матвія, який був одним з дванадцяти ближніх учнів Христа Іісуса. До того, як Матвій зустрів Месію та став апостолом, він працював податковим інспектором. Митники того часу, як і зараз, не тільки збирали податки, а й вимагали гроші собі у кишеню, через це Левія Матвія не любили місцеві жителі.

29 листопада 2022 року шанується пам'ять апостола Матвія
29 листопада 2022 року шанується пам’ять апостола Матвія

Пізніше служитель відмовився від цієї роботи, роздав гроші, які заробив нечесним шляхом та послідував за Христом. Він був автором першої книги Євангеліє та протягом свого життя прославляв Всевишнього. Апостол проповідував слово Боже в Ефіопії та Персії, також Сирії та інших місцях, але загинув трагічною смертю від рук язичників.

Церковне свято 29 листопада 2022 року: що можна і не можна робити?

Споконвіку 29 листопада розпочинається Різдвяний піст, який триватиме протягом сорока днів. Незважаючи на суворі правило стосовно їжі, сьогодні було заведено ходити у гості та проводити час з друзями та близькими. Господині готували овочеві страви та пригощали ними родину та гостей. За столом компанія обмірковувала плани на наступний рік та ділилися подіями, які трапилися цього року.

  • Сьогодні не можна носити червоне. Існує повір’я, що через це у родині будуть сварки та непорозуміння.
  • На свято Матвія не можна свистіти — таргани заведуться.
  • Заборонено вживати алкоголь, м’ясо, жирну та смажену їжу.

Не потрібно сьогодні сваритися з близькими людьми або розмовляти з ними через поріг.

Церковне свято 29 листопада 2022 року: прикмети на погоду

Прикмети на погоду 29 листопада 2022 року
Прикмети на погоду 29 листопада 2022 року
  • На Матвія погода вітряна — чекай морозну та сувору зиму.
  • Якщо хмари низько пливуть, слід готуватися до міцних заморозків.
  • Сьогодні хмарний та дощовий день видався — зима буде не холодна, але сира і часто дощитиме.

Нагадаємо, що на свято 29 листопада 2022 року відзначають день Ангела люди з іменами: Іван, Микола, Євген, Віктор, Федір, Сергій та Матвій.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.