Церковне свято 5 грудня 2022 року: що можна і не можна робити на день пам’яті Прокопія Читця

Яке церковне свято 5 грудня 2022 року відзначають християни в Україні? З давніх-давен сьогодні шанується пам'ять Читця Прокопія, який не відрікся Господа та своєї віри навіть під загрозою смерті.

5 грудня 2022 року православні віряни відзначають день пам’яті святого Прокопія. Проповідник народився в Єрусалимі, служив при храмі в Кесарії, де читав Писання та перекладав його на сирійську мову. Читець мав дар зцілювати хворих та виганяти злих духів з людей. Тогочасна влада не сприймала християнство та намагалася перевиховати усіх посвідників Христа.

Церковне свято 5 грудня 2022 року вшановує пам'ять Прокопія Читця
Церковне свято 5 грудня 2022 року вшановує пам’ять Прокопія Читця

Святого Прокопія намагалися змусити відректися віри та вклонитися язичницьким богам, але вірний християнин відмовився від ідолопоклонства, за що був страчений відсіченням голови. На вершині Єрусалимської гори було поховано тіло читця, а згодом на тому місці був побудований храм.

Церковне свято 5 грудня 2022 року: що можна і не можна робити?

У давнину вважали, що корисні трави, знайдені сьогодні під снігом, будуть мати цілющі властивості та лікувати будь-яку хворобу. Селяни вирушали в ліс у пошуках рослин, які потім ретельно сушили та перетирали, щоб заварювати чай взимку. На Прокопів день було заведено збиратися великою компанією та накривати щедрий стіл. Господині запікали баранину або качку, пекли свіжий хліб та розважалися за гучним застіллям. 5 грудня було не можна:

  • Позичати особисті речі або давати гроші у борг.
  • Сваритися з рідними, сперечатися та лихословити.
  • Планувати дальні поїздки. Цей день краще пересидіти вдома.

Церковне свято 5 грудня 2022 року: прикмети на погоду

Прикмети на погоду 5 грудня 2022 року
Прикмети на погоду 5 грудня 2022 року
  • Якщо погода сьогодні тепло та сонячна — зиму очікуйте довгу та холодну.
  • Якщо вовки повиходили з лісу і намагаються підійти ближче до людей — це віщує довгу та морозну зиму.
  • Погода тепла, але небо похмуре — чекати мало врожаю наступного року.

Нагадаємо, що на церковне свято 5 грудня 2022 року відзначають іменини: Василь, Ілля, Петро, Максим, Олексій, Володимир, Михайло, Павло та Герасим.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.