Церковне свято 9 грудня 2022 року: що можна і не можна робити на день великомученика Григорія Побідоносця

Яке церковне свято відзначається 9 грудня 2022 року? Православні віряни сьогодні шанують пам'ять великомученика Григорія, який був вірним і богобоязливим служителем, який віддав своє земне життя Господу, за свою відданість істині.

9 грудня 2022 року за церковним календарем відзначається свято, яке у православ’ї має назву — день пам’яті мученика Григорія Побідоносця. Святкування було започатковане ще у 11 сторіччі, а святий Григорій вважався покровителем Ярослава Мудрого. Служитель був народжений у Каппадокії та виховувався у родині християн.

9 грудня 2022 року православна церква відзначає день пам'яті Григорія Побідоносця
9 грудня 2022 року православна церква відзначає день пам’яті Григорія Побідоносця

Вірянин ще з юних літ рішив, що його серце належить Господу, тому роздав своє майно біднякам і проповідував. За часів життя Григорія християн піддавали переслідуванням, але він ні миті не вагався відректися від віри, аби зберегти своє життя. За свою відданість Всевишньому святий був закатований та вбитий.

Церковне свято 9 грудня 2022 року: що можна і не можна робити?

Традиції на церковне свято 9 грудня 2022 року
Традиції на церковне свято 9 грудня 2022 року

Сьогодні нашими пращурами було заведено молитися святому Григорію Побідоносцю за добробут та достаток у родині. Сьогодні остаточно завершувалися усі роботи на городах та у дворі. Господарі перевіряли щільність вікон та льохів, оскільки на землю спускалися вже доволі міцні морози, а треба було слідкувати за збереженням запасів у сухості та помірній температурі. Господині пекли пиріжки з грибами, або з сиром та малиновим варенням, щоб пригостити ввечері свою родину після трудового дня. Суворих заборон Григорів день не має. Сьогодні мисливцям не радилось йти на полювання, аби не нарватися на вовків.

Церковне свято 9 грудня 2022 року: прикмети на погоду

Прикмети на погоду 9 грудня 2022 року
Прикмети на погоду 9 грудня 2022 року
  • Якщо вітер з півночі дме — чекай лютих морозів.
  • Якщо зранку землю вкрив іній — це віщує щедрий врожай наступного року.
  • День Григорія видався холодним — потепління можна не чекати.

Нагадаємо, що на церковне свято 9 грудня 2022 року відзначаються іменини: Василя, Івана, Миколи, Петра, Данила та Іллі.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.