Церковне свято 10 грудня 2022 року: що можна і не можна робити в день ікони Божої Матері “Знамення”

В цей день 10 грудня православні християни відзначають особливе свято — Знамення Пресвятої Богородиці, що пов'язують з іконою, яку вважають чудотворною. Віряни завжди шанували діву Марію, як мати Ісуса Христа.

Здавна образ Пресвятої Богородиці наділяв народ щирою вірою, втішав у горі, надавав сил для боротьби з хворобами. Благочестиві віряни зберігають в домі ікони, на яких зображена Божа Мати.

Церковне свято 10 грудня 2022 року: день ікони Божої Матері

Іконописці створили образ діви Марії, яка здіймає руки догори, попереджаючи про допомогу свого сина спасителя, у 12 столітті. Саме це зображення назвали Знаменнями Пресвятої Богородиці.
Ікона, за повір’ям, допомогла новгородцям розправитися з ворогами. Згідно легенди, в неї на полі бою влучила стріла, після чого на очах приступили сльози. Загарбники злякались та відступили від міста.

У цей день зазвичай прикладаються до ікони та просять мир на землі, спокій в домі, благословення перед довгою дорогою.

Церковне свято 10 грудня 2022 року: що можна і не можна робити

  • В цей день 10 грудня 2022 року моляться преподобному Роману Антиохійському, якого просять позбавити від хвороб, бід та інших проблем. Жінки моляться на позбавлення від безпліддя, невдалих спроб народити чи виносити дитину.
  • Також в цей день моляться іконі “Знамення” із проханням повернути любов до сім’ї, припинити сімейні сварки, а на захист дому від пожежі чи стихійних лих.
  • Якщо в цей день людина знайшла роги лося, варто забрати їх з собою та повісити вдома — вони охоронятимуть від злих духів та недобрих людей.
Не варто рибалити в цей день
  • В цей день не варто вмиватися та розчісуватися, якщо на вулиці сильний вітер. Необхідно перед ранковими процедурами стати обличчям до вітру, щоб вигнати весь негатив, лише після цього можна вмиватися.
  • Не можна йти на риболовлю. Вважають, що риба цього дня ховається дуже глибоко. В цей день не буде доброго улову, а ще можна розбудити водяного та інших злих духів, що живуть у воді, при спробі витягнути рибу з дна.
  • Не рекомендують цього дня користуватися гострими предметами — можна накликати проблеми.
  • Не можна випускати в дім жебраків — вони несуть господарям дому бідність. Це стосується і хворих людей, які можуть залишити свої недуги в цій родині.
Церковне свято 10 грудня 2022 року: прикмети на погоду

Церковне свято 10 грудня 2022 року: прикмети на погоду

  • Якщо в цей день 10 грудня 2022 року шумить ліс — це до відлиги.
  • Яскраво блищать зірки — на мороз, тьмяно — до відлиги.
  • На світанку небо багряного кольору — до вітряної погоди.
  • Горобці розцвірінькались — буде потепління.
  • Якщо сопуть та фиркають корови — до різкого похолодання.

Нагадаємо, в цей день 10 грудня 2022 року день ангела святкують Іван, Дем’ян, Всеволод, Борис, Теодор, Василь, Андрій, Олексій.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.