26 січня: яке сьогодні свято в православному календарі, що можна і не можна робити, молитва дня

Церковне свято 26 січня відоме в народі під назвою Яремин день. Із давніх-давен українці в цей мали свої звичаї та традиції, а також і суворі заборони

Яке свято 26 січня? Цей день досить-таки багатий на різноманітні події: і церковні, і міжнародні, і всесвітні свята – усе це відзначають двадцять шостого січня.

Отож, сьогодні у світі святкують Міжнародний день митника, усесвітній день екологічної освіти та день працівників контрольно-ревізійної служби. Окрім цього, ті, кого це стосується, відзначають ще й День Австралії.

Для вірян же 26 січня – день пам’яті святих мучеників Єрмила і Стратоніка. У народі його ще називають Яреминим днем.

У православній церкві сьогодні відзначається день пам’яті святих мучеників Єрмила і Стратоніка – це два християнські мученики, які за походженням були слов’янами. Вони жили на початку четвертого століття в містечку Сінгідунум (зараз це поки що місто Бєлград).

Два мученики свого часу зазнали гонінь від їхнього імператора, якого звали Ліциній.

Як розповідали наші предки, Єрмил був дияконом. Він потрапив до тюрми. Це сталося як результат гонінь на християн.

А от Стратонік був Єрмиловим наглядачем у в’язниці. Таємно він був християнином. Стратонік бачив, як мучається Єрмил, саме тому через деякий час також зізнався, що є християнином. За це Стратоніка теж піддали тортурам. Через деякий час, після тривалих і жорстоких знущань, обидвох мучеників викинули у води річки Дунай. Як результат, Єрмил та Стратонік померли за свою віру.

Уже не один рік поспіль, ніби як традиція, саме двадцять шостого січня, на Яремин день, різко посилюються морози. Через це в день пам’яті мучеників дуже закликають не гуляти надворі.

Рекомендується також у це свято не працювати фізично, а також варто приділити увагу своїй сім’ї.

Знаковою твариною цього дня, як повідають перекази народних повірь, є кішка. Саме двадцять шостого січня її з давніх-давен чекали в кожному будинку.

Кішка - найбажаніший гість 26-го січня
Кішка – найбажаніший гість 26-го січня

На Яремин день не можна кривдити котів та кішок, адже тоді на кривдника чекатиме нещастя.

26 січня – народні прикмети на Яремин день

За народними повір’ями, якщо 26 січня кішка спить клубочком, то варто чекати сильних морозів. А от якщо з лісу доноситься шум, то буде потепління. Зовсім тепло ж буде, якщо собаки заснуть не у своїй будках, а біля – надворі.

Чого не можна робити на Яремин день

26 січня в жодному разі не можна кривдити тварин, особливо це стосується котів та кішок. Окрім цього, категорично заборонено сваритися та пліткувати.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.