10 лютого: яке сьогодні свято у православному календарі, що можна і не можна робити, молитва дня

10 лютого відоме у православному календарі як день, коли не можна сваритися, адже саме сьогодні віряни вшановують пам'ять Єфрема Печерського.

Яке сьогодні свято? Десята лютого у православному календарі знане як день ушанування пам’яті Єфрема Печерського. Відомо, що він народився в Месопотамії. Хлопчика виховували у великій та чистій любові й повазі до Бога. Єфрем у дуже ранні роки вирішив почати вести чернечий спосіб життя, він рано пішов у пустелю, де й жив. За таку щиру любов Бог нагородив юнака даром – Єфрем міг говорити премудрі речі, а народ із захоплення їх слухав та вірив.

Про такий талант Єфрема зрозуміли його батьки ще в дитинстві хлопчика.  Матері одного разу наснилося, як на синовому язикові розпустилися гілки із квітами, що височіли аж до неба.

Святий Єфрем за все своє життя зміг здійснити багато-багато хороших справ, він урятував не одну тисячу душ. Чоловік мирно відійшов у інший світ.

Якими прикметами відоме десяте лютого?

Якщо сьогодні надворі дме сильний вітер, це значить, що рік буде холодним

Якщо сьогодні підете на риболовлю, то повернетесь додому з великим уловом

Якщо вб’єте комаху в хаті – розлютиться домовик

У цей день особливо шанують Домовика
У цей день особливо шанують Домовика

Чого не рекомендують робити десятого лютого?

Церква сьогодні забороняє сваритися – це категорична заборона. Наші предки вважали, що якщо лаятися десятого лютого, то Домовик може засмутитися й почати робити шкоду господарям дому.

Що варто зробити цього дня?

Десяте лютого відоме серед слов’ян як Іменини Домовика. У цей день здавна жінки дуже ретельно прибирали в оселі. Не дозволялося в хаті в цей день промовляти нецензурну лексику. Також сьогодні варто поставити щось смачненьке для Домовика.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.