14 листопада: яке свято, чиї іменини. Що можна і чого не треба робити

Релігійний літургійний календар 14 листопада східного обряду молитовно згадує святих безсрібників Косму та Даміана Асійських і їх матір преподобну Теодотію. А світський вшановує Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом.

Святі Косма та Даміан – рідні брати з міста Егес в Арабії. Жили  у 250-х роках. Змалку мама привила їм любов до слова Божого  і виховувала синів у християнському дусі.

Хлопці мали покликання до лікарської справи і осягнувши тонкощі професії, багато трудилися для того, щоб допомогти людям у їх проблемах з недугами. Платню за це не брали, тому й були прозвані безсрібниками. Але разом з тим, брати розпоавдали своїм пацієнтам про Благу Звістку.

Довідавшись про це, намісник римського імператора Лізій наказав схопити християн. Брати заховалися в печері, але, коли римські воїни почали карати невинних, добровільно зголосилися самі.

Сталося так, що коли Лізій привіз Косму і Дем’яна на суд до імператора Каріна, то той був важко хворий. І тоді брати, помолившись за правителя, вилікували його. У подяку імператор їх відпустив.

Коли брати переможно з’явилися у своєму місті, люди ще з більшою довірою й ентузіазмом почали приходити до них. Цьому позаздрив язичник, який вчив їх лікарського ремесла. Він заманив братів у відлюдне місце, у печеру і там вбив. Це сталося у 284 році.

Їх тіла було віднадено і похоронено. А у 527 році християнський цар Юстиніан урочисто переніс мощі до міста Цир в Сирії.

Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом

Відзначається з 2007 року під егідою ООН. Покликане привернути увагу громадськості до людей, у яких проблем з щитовидною залозою і хворих на цукровий діабет.

Цього дня іменини святкують Давид, Денис, Дмитро, Іван, Кузьма, Дем’ян, Дам’ян, Федір,Феодосія.

Народні прикмети на 14 листопада

  • Якщо день теплий, то й зима не буде лютою.
  • Якщо ще не всі дерева скинули листя, то зима буде затяжною, а наступний рік неврожайним.
  • Якщо випало багато снігу, то готуйтеся до весняної повені.
  • Якщо річки і озера вкрилися кригою, то потепління чекати не варто.
  • Якщо в цей день невеликий мороз, то похолодає нескоро.

У день пам’яті святих безсрібників Косми і Демяна добре бути в церкві, поставити свічечку і молитися про здоров’я для себе і рідних.

За повір’ям не можна виливати на вулицю воду, у якій скупали немовля – буде мучитися від безсоння.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.