Великий піст-2023: коли розпочинається, що можна та чого не можна їсти – настанови до самого Великодня

Уже двадцять сьомого лютого розпочинається чи не найголовніший етап підготовки до великого релігійного свята Великодня – Великий піст-2023.

Двадцять сьомого лютого розпочинається найдовший піст у 2023-му році. Великий піст прийнято вважати найсуворішим. Він буде тривати аж сорок вісім днів – до Великодня. Під час Великого посту є свої правила та заборони, яких варто вірянам дотриматися.

Саме у Великий піст заведено шанувати перебування Ісуса Христа в пустелі. Там він був упродовж сорока днів, саме через це стільки і триває піст.

Що можна їсти під час Великого посту?

Від 27-го лютого можна буде вживати лише рослинну їжу, тваринну – заборонено.

Під час посту можна буде їсти каші із круп на воді, свіжі овочі та фрукти, усілякі ягоди та зелень, можете вживати хліб та макарони, соєві продукти, також – горіхи, грибочки, мед, чорний шоколад, чай, квас.

П
Продукти до Великого посту-2023

Харчування по конкретних днях тижня

Перший та передостанній дні Великого посту вважаються дуже складними для людини. У Чистий понеділок не можна їсти. Дозволяється тільки пити воду. Так само й у Велику пятницю.

А от у інші дні є прості обмеження. Середа та п’ятниця вважаються найбільш суворими днями тижня, а субота та неділя – навпаки, це дні із послабленнями.

У перший тиждень посту заведено так: у понеділок – можна просто пити воду, у вівторок, середу, четвер та п’ятницю – вживайте сиру їжу, субота та неділя – це дні гарячої їжі, може бути вино.

Від другого по шостий тиждень заведено харчуватися таким чином, що понеділок, середа, п’ятниця – це дні вживання необробленої ніяк їжі, інакшими словами – це сухоїдіння. У вівторок і четвер можна буде їсти гарячу їжу, однак без олії. Можете пити вино.

Сьомий тиждень посту – це тиждень повного вживання сухої їжі. У п’ятницю, цього року це чотирнадцяте квітня, варто взагалі не їсти – лише пити воду.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.