17 листопада: яке свято, чиї іменини. Що можна і чого не треба робити

Релігійний літургійний календар 17 листопада молитовно згадує преподобного отця нашого Йоаникія Великого. А світський відзначає Всесвітній день боротьби проти хронічного обструктивного захворювання легень і Міжнародний день студентів.

Преподобний Йоаникій жив у 800-х роках. Народився у побожній але бідній родині. Змалечку багато молився. Коли йому виповнилося вісімнадцять років поступив на військову службу. Це відбувалося в часи правління безбожного іконоборця Лева IV.

Сталося так, що Йоаникій впав у єресь іконоборства і якийсь час провадив політику свого правителя. Та, на щастя, один старець монах відкрив йому очі на його блуд. Він був надзвичайно відважним воїном і міг зробити неабияку кар’єру військового.  Йоаникій покаявся і вирішив посвятити себе самітницькому життю і молитві.

Перебуваючи у кількох монастирях, він умертвляв своє тіло і возносив дух і таким чином готувався до до довгого пустельного життя.

Через два роки Йоаникій пішов у пустелю Трихалікс, а потім, щоб його не тривожили відвідувачі, перебрався на височенну гору. Там у печері, без даху над головою прожив три роки у тяжких покутах, постах і молитвах, які закінчував словами: “Надія моя – Отець, пристановище моє – Син, покровитель мій – Дух Святий – Тройце Пресвятая, слава Тобі! Саме від нього дійшли до сучасників ці слова прослави.

Двадцять років преподобний прожив на пустелі, але цього йому було замало і тоді він прикував себе на три роки біля монастиря Єристеті. До нього приходили монахи, приносили пити і щось поїсти. Один монах із заздрості ласки Божої дав випити Йоаникію отрути, але той, помолившись до святого великомученика Євстахія, видужав. І тоді з вдячності преподобний задумав збудувати церкву і монастир на честь святого.

Зробивши це, відбудував ще церкву Пресвятої Богородиці.

Наступні роки життя, за переданнями, преподобний Йоаникій, отримавши від Господа Святого Духа, виганяв бісів та оздоровлював розслаблених. Його ревність у молитві була така, що його часто заставали  у положенні на колінах але над землею.

Мав також дар провидіння. Провістив, що після смерті імператора-єретика Теофіла (+842) патріархом у Царгороді стане святий Методій і тоді в Церкві скінчиться довгий період іконоборства і запанує мир.

Святий прожив сто років, а потім, відчуваючи, що вже скоро відійде до Отця, замкнувся у келії монастиря і молився. Туди до нього приїхав за благословенням Патріярх Методій, якому він провістив швидку смерть. І дійсно, предстоятель помер через вісім місяців. А невдовзі за ним і преподобний Йоаникій.

Господь прославив мощі святого численними чудами

 Всесвітній день боротьби проти хронічного обструктивного захворювання легень

День запроваджено ВООЗ для того, щоб привернути увагу світової спільноти до проблем легеневих хвороб. За прогнозами, хвороби ХОЗЛ до 2030 стануть третьою за значимістю причиною смертності.

Міжнародний день студентів

Свято відзначається на вшанування празьких студентів, які у 1939 році виступили проти окупації своєї держави фашистами.

Іменини цього дня святкують Ілля, Олександр, Іван, Порфирій, Семен, Степан, Фаїна, Федір.

Народні прикмети на 17 листопада

  • Мишей більше, ніж зазвичай – прикмета, що буде холодна зима.
  • В молодий Місяць сніг випав – скоро він розтане.
  • Якщо в новий Місяць встановилася певна погода, то вона буде триматися до кінця місяцяБілі круги навколо сонця – за прикметами, чекай сніжну бурю.

Цей день варто родині провести разом за спільною працею.

Не можна нічого виносити з дому і давати грошей у борг навіть самим близьким друзям і родичам. Не варто укладати угоди або судитися, знайомитися з новими людьми – ці справи не будуть успішними і ніякої користі не принесуть

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.