Великдень 2023 в Україні: коли відзначати, чи буде вихідний та що приготувати на святковий стіл

Великдень 2023 в Україні вже не за горами, тому варто розпочати підготовку до нього вже зараз. Про дату святкування Великодня цього року, рецепти та вихідні читайте в нашому матеріалі.

Коли потрібно святкувати Великдень 2023? Це запитання актуальне щороку, адже не існує конкретної сталої дати,коли відзначають Воскресіння Господнє. Так відбувається через те, що свято відраховують від дня першого повного місяця після весняного рівнодення.

На яку дату припадає Великдень 2023?

За правилами, Великодню передує піст, який триває сім тижнів. Лише після цього в день Воскресіння Господнього віряни розговляються й піст закінчується. У 2023 році піст розпочався 27 лютого, а завершитись він має 15 квітня. Відповідно Великдень 2023 святкуємо 16 квітня.

Дата Великодня 2023
Дата Великодня 2023

А що із великодніми вихідними?

Українці вже давно звикли до того, що перший понеділок після Воскресіння Господнього — вихідний. Цей пункт офіційно прописаний в Кодексі законів про працю, і вже багато років роботодавці дотримувались його. Однак, на жаль, як і Великдень 2022, так і Великдень 2023, припадає на період повномасштабного вторгнення росії на територію України. Саме тому, згідно із Законом “Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану”, вищезгаданий пункт скасовується на період оголошення воєнного стану. Отже, наступного дня після Великодня українці відправляються на роботу.

Цікаві рецепти на Великдень 2023: чим пригостити гостей

Відсутність офіційного вихідного не означає, що свято не відзначається. Навіть в умовах воєнного стану необхідно шанувати традиції і готуватись до Великодня. І тут одразу постає питання: а що приготувати? Пропонуємо вам рецепт смачної страви до великоднього столу 2023.

Соковите сало у фользі

Рецепт запеченого сала на Великдень 2023
Рецепт запеченого сала на Великдень 2023

Інгредієнти для страви:

  • Один кілограм сала
  • Двісті грамів майонезу
  • П’ять зубчиків часнику
  • Двадцять грамів кропу
  • Дві столові ложки солі
  • Одна чайна ложка перцю
  • Одна столова ложка паприки
  • Три лаврові листки

Насправді, нічого складного в приготуванні цієї страви немає. Спочатку потрібно зробити невеличкі надрізи на салі. Далі додайте перцю, солі та паприки. Робимо майонезний соус: подрібнений часник та кріп перемішати із майонезом. Отриманою сумішшю натираємо шматок сала й кладемо зверху лаврові листочки.

Важливий момент: для того, щоб сало увібрало спеції, необхідно загорнути його у фольгу й поставити в холодильник на годину. В кінці покладіть страву у розігріту заздалегідь духовку на 40-45 хвилин.

Смачного і гарного Великодня!

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.