Чистий Четвер 2023: дата, традиції, що не можна робити сьогодні, кому молитися і коли купатися

Великдень вже не за горами, а значить перед ним є чимало свят, про які варто пам'ятати. Читайте далі, щоб дізнатися все найважливіше про Чистий Четвер.

Чистий Четвер — перехідне свято, дата якого залежить від дати святкування Великодня. За правилами його відзначають в останній четвер перед Великоднем. У 2023 році Великдень припадає на 16 квітня, а тому Чистий Четвер — на 13 квітня.

Коротко про історію свята

У народі Чистий Четвер ще називають Великим Четвергом. Історія цього свята описана в Святому Письмі. Річ у тому, що у цей день під час Таємної вечері Ісус Христос обмив ноги своїм учням. Власне це і стало причиною, чому свято носить таку назву і чому традиції дня пов’язані із чистотою.

Після омивання ніг Ісус Христос став першим, хто провів обряд Євхаристії. Мова йде про куштування Святого Причастя — вина та хліба, що символізують його тіло та кров.

Традиції свята

Сьогодні прийнято розпочати підготовку до Великодня. Крім того, варто відвідати церкву для того, щоб сповідатись та причаститись.

Також сьогодні варто приділити особливу увагу чистоті тіла. Із самого раннього ранку наші пращури купались, а деякі ходили до лазні.

Окрім чистоти тіла, важливою була чистота помешкання. Саме тому сьогодні прийнято робити генеральне прибирання.

Крім цього, на Чистий Четвер прийнято викидати непотрібні старі речі та сміття.

Одна з традицій свята - генеральне прибирання
Одна з традицій свята – генеральне прибирання

Що робити сьогодні не можна

Перш за все, сьогодні категорично заборонено сваритись та лихословити.

Не можна залишати посуд або постіль брудними.

Встигнути прибрати дім варто сьогодні, адже від Страсної П’ятниці до Великодня цього робити не можна.

Не забувайте про те, що зараз триває Великий Піст, тому не можна їсти м’ясо, яйця та молочні продукти.

Молитва на сьогодні

Згідно з правилами, на Чистий Четвер варто омиватися холодною водою, і паралельно читати молитву. Існує повір’я, що ця вода зможе змити все проблеми та негаразди людини в житті.

Що потрібно робити під час купання
Що потрібно робити під час купання

Схожі статті

Коли і як святкують Різдво в Україні 2023-2024: основні дати за старим і новим календарем, традиції

Розповідаємо, коли святкують Різдво у 2023 році в Україні, які існують різдвяні традиції, заборони. Також дізнаєтеся, коли Різдво перенесли на 7 січня, про страви на Святвечір та інші цікаві факти.

10 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олена Кравець та Ілона Гвоздьова приймають вітання

Іменини – особливий день для кожного вірянина та людей, які святкують своє свято за правилами та традиціями. Дізнаємося, хто 10 серпня може приймати вітання та подякувати ангелу-охоронцю за свій захист.

7 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олександр Пікалов та Анна Кошмал приймають вітання

Церковний календар підкаже, як назвати дитину, яка народилася в певний день, адже, якщо дати малюку ім'я зі списку іменинників, то тоді вірилося, що він матиме ще більший захист з небес.

6 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Анатолій Анатоліч та Христина Соловій приймають вітання

Існує достатня кількість людей, які не беруть до уваги правила святкування Дня ангела, а отже по-справжньому не зможуть провести своє свято за всіма церковними обрядами.

5 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Андрій Данилко та Віталій Козловський приймають вітання

У сучасних реаліях багатьом громадянам здається свято День ангела не дуже важливим у їхньому житті, однак не варто забувати про нього, адже так ви маєте змогу попросити в ангела-охоронця про ще більший захист.

4 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олексій Потапенко та Марія Єфросиніна приймають вітання

День ангела – світле християнське свято, яке кожного дня мають представники різних імен, що відзначається в день пам'яті святого, чиє ім'я носить людина.