Яке церковне свято 13 травня: кого вітати з іменинами, що заборонено робити, а що можна, народні прикмети

Ми живемо в настільки шаленому темпі, що не рідко забуваємо про щось важливе. Власне, визначні дати не виняток. Дізнайтесь про сьогоднішнє церковне свято та багато цікавого про нього.

Сьогодні, 13 травня, віряни вшановують пам’ять апостола Якова.

Коротко про постать апостола Якова

Яков став одним із дванадцяти Апостолів. Сталося це за доволі цікавих умов. У чоловіка був брат на ім’я Іоан Богослов. Одного дня вони разом із батьком лагодили сіті та займались риболовлею. Раптом перед братами явився Господь, й запросив Якова до апостольського служіння. Іоан також разом із ним поширював християнську віру по містам. Не задумуючись, вони залишили рідний дім та родину, аби аби проповідувати.

Здебільшого, Яків займався проповідуванням в Іспанії, але в один момент вирішив повернутись на рідну землю Юдеї. Саме там він продовжував поширювати Боже Слово серед людей. Окрім цього, апостол неодноразово хрестив тих, хто цього попросить. Одними із таких людей стали філософ Геромген та Філіп, його учень. На жаль, життя Якова обірвалось раптово. Він став жертвою гоніння християн, під час якого чоловіка вбили мечем.

Апостол Яков

Що не можна робити 13 травня

  • Сьогодні не прийнято одружуватись та свататись закоханим парам. Вважалось, що це дуже погана прикмета, і на молодять може очікувати нещастя.
  • Не прийнято сьогодні подорожувати та їздити далеко від дому. Ймовірною причиною цього є те, що річки у цю пору виходять з берегів, і дорогою стає складніше просуватись.
  • Не варто згадувати якісь негативні ситуації із минулого.

Традиції та звичаї 13 травня

Як вже раніше згадувалось, весілля не прийнято святкувати сьогодні. Пов’язано це із тим, що до середини травня у багатьох людей закінчувались запаси їжі, тож не було чим нагодувати гостей. Сьогодні прийнято починати роботу в полі та висаджувати городину.

Прикмети про погоду

  • Скоріш за все, літо буде посушливим, якщо в небі майже немає хмар.
  • Влітку господарі зберуть гарний врожай, якщо сьогодні піде дощ.
  • Літо вже близько, якщо на каштанах відцвіли квіти.
Прикмети про погоду

Хто сьогодні святкує іменини

Не забудьте привітати з днем ангела таких людей: Єфрема, Микиту, Климента, Максима, Василя, Гната та Якова.

Share