26 листопада, яке свято, чиї іменини, народні прикмети. Що можна і чого не треба робити

Релігійний літургійний календар східного обряду 26 листопада молитовно згадує святого Йоана Золотоустого, архиєпископа Царгородського.

Святий Йоан, якого завдяки красі і силі його слова назвали Золотоустим (Хризостомом) народився в Антіохії Сирійській близько 347 року. В ранньому віці залишився сиротою і його виховувала мама.

Будучи нащадком багатого роду, Йоан мав змогу вчитися і робив це з охотою. Разом тим, він не любив розкошів і навіть хотів піти монахом на пустелю, але зважив на маму і залишився при ній.

Однак Йоан і вдома провадив життя, повне зречення – багато молився, постився і накладав на себе покути. Згодом Йоан прийняв чин ченця. Його духовне життя проходило під супроводом єпископа Антіохії святого Мелетія.  У віці 39-ти  років Йоан був висвячений на пресвітера і єпископ доручив йому проповідувати в Антіохі, що зазвичай робив сам.

Храм святого Йоана Золотоустого у м.Львів, підсвічений
Храм святого Йоана Золотоустого у м.Львів, підсвічений

Святий Йоан у проповідях почав виголошувати Святе Писання: пояснював книги Старого Заповіту, Євангелії. Також зачитував і пояснював Діяння святих апостолів.

У 398 році народ обрав Йоана Золотоустого єпископом Царгорода (нині м.Стамбул). Завдяки його проповідям відбулися чисельні навернення поган у християнство не лише в Царгороді, але й у Фінікії, Ефесі, Фригії, Кесарії, Сирії. Люди замість цирків люди почали наповнювати церкви.

Святому Йоану Золотоустому належить авторство нинішньої Божественної літургії.

Через чотири роки за змовою заздрісників і недоброзичливців Йоана засудили на вигнання до Вірменського містечка Кукус. А звідти вже хворого перевели у містечко Питиунт, в Колхиді, на північному березі Чорного моря. Дорогою святий помер. Сталося це 14 вересня 407 році.

Через 30 років його мощі були перевезені до Царгорода, де покояться й донині.

Цього дня іменини святкують Герман, Іван, Григорій, Василь.

За народним повірям цього дня не можна мити голову, купувати речі.

Народні прикмети на 26 листопада
  • Дерева вкрилися інеєм –  буде урожайний рік.
  • Сніг падає великими пластівцями – буде легкий мороз.
  • Каркають ворони – чекай відлиги.
  • Якщо йде дощ або негода, то в наступному році буде багатий урожай.
  • Чумацький шлях добре видно – настане холоднеча.
  • Чутно як ліс шумить – погода зіпсується.
  • Днем снігопад – ввечері мороз.
  • Будь-які опади в цей день обіцяють наступ врожайного року.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.