17 грудня 2020 – яке сьогодні свято, що можна та чого не можна робити в цей день

17 грудня - 351-й день року за григоріанським календарем, до нового року залишилося 14 днів.

Цього дня іменини святкують: Варвара, Генадій, Іван, Уляна та Яна.

17 грудня наші пращури вшановували святу Варвару і молилися їй переважно жінки. Найчастіше вони просили щастя та здоров’я для родини, вберегти їх від раптової смерті та захистити від несправедливості родичів, а незаміжні жінки просили щасливо вийти заміж і хорошого нареченого. Зверталися до святої і вагітні. Вони просили легких пологів і народження здорової дитини.

Служба до дня Святої Варвари
Служба до дня Святої Варвари

Цього дня заборонялося прясти, а також радили не працювати взагалі.

За віруваннями пращурів з цього дня по землі починає гуляти Дід Мороз і все від його подиху покривається інеєм, тож з дому намагалися не виходити, а займалися домашніми справами і присвячували вільний від роботи час підготовці до прийдешніх свят Різдва, Водохреща та сватань.

На Варвари проводили також і обряди на майбутню долю та захист. Для першого використовували гілочки вишні, які зрізали у саду. Їх ставили у воду і дивилися, якщо з’являться листочки, то всі мрії та бажання у наступному році здійсняться, а незаміжні дівчата гулятимуть весілля.

Також цього дня жінки робили собі талісман з агату. Для цього камінь мили у холодній воді, промовляючи: “Прошу тебе, завжди захищай мене, в усьому допомагай, щастя в моє життя залучай”. Такий камінь носили завжди з собою. Якщо бачили, що талісман потемнів, знали, що він віддав всю енергію власниці і робили новий.

Як і впродовж усього року, цього дня теж слідкували за природою, намагаючись вгадати погоду на найближчі місяці і дізнатися чого чекати від весни.

Ікона Велькомучениці Варвари
Ікона Велькомучениці Варвари

Пращури вірили, що якщо цього дня було тепло, то і урожай льону буде хороший. А от якщо було хмарно, готувалисядо снігів.

Так само спостерігали і за небом. Якщо зірки світили яскраво. то готувалися до холодів. а якщо затягнуте хмарами, то мала прийти відлига. Так само дивилися і на захід сонця. Якщо він був червоний, то очікували ясну погоду.

Якщо дим з труби піднімався вгору, то мала прийти морозна погода. А от якщо сталився по землі. то готувалися до потепління.

І насамкінець дивилися за вікно чи морозно на вулиці. Якщо стояв мороз, то знали, що така погода встановлювалася надовго.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.