18 грудня 2020 – яке сьогодні свято, що можна та чого не можна робити в цей день

18 грудня — 352-й день року за григоріанським календарем, до кінця року залишилося 13 днів.

Іменини цього дня святкують: Захар, Геннадій, Ілля, Сергій та Сава.

18 грудня православні християни вшановують Преподобного Саву Освяченого. Відомо, що він народився у християнській родині і з восьми років жив у монастирі святої Флавіани. Там він опанував грамоту і вивчив Святе Писання, а з 17 років прийняв чернечий постриг.

Відомо, що Сава уклав богослужбовий і монастирський Єрусалимський статут, чим прославився. Також його вважають засновником декількох монастирів та лавр.

Лавра Сави Преподобного
Лавра Сави Преподобного

У народі існує багато вірувань, традицій та заборон, пов’язаних з цим святом.

Зокрема, вважалося, що власникам коней не можна цього дня сваритися, інакше вважалося, що з твариною станеться щось погане.

Пращури вірили, якщо цього дня вагітна жінка помиє голову, то у майбутньої дитини буде погана пам’ять.

За народними повір’ями вважалося, що людина, яка народилася на Савів день буде дуже працьовитою.

Також у давніх повір’ях вважалося, що на Сави не можна було працювати і займатися серйозною роботою, оскільки вона не принесе результатів. Це стосувалося будь-якої роботи, навіть по дому. тому цього дня в українських жінок був вихідний.

Не можна було цього дня і вирушати в гості, тож всі сиділи вдома.

А от обіцяти цього дня можна було, але при цьому обіцяне треба було виконати. Наприклад, предки вірили, якщо цього дня дати обіцянку і виконати її. то все погане залишиться у минулому році.

Так само, якщо людина захворіла, треба було дати обітницю і обов’язково виконати її. Тоді людина дуже швидко одужувала.

Літургія до дня Сави Преподобного
Літургія до дня Сави Преподобного

Наші пращури ревно дотримувалися постів, тож у Савин день на столі кожної української родини були борщ, яблука, капуста і пироги. Це свято припадало на різдвяний піст.

Щоб привернути удачу цього дня люди клали під подушку золоті монети. Цей звичай дуже нагадує традицію класти під подушку подарунки на день Святого Миколая.

Також цього дня дивилися на вогонь у печі та дим. І якщо вогонь яскраво червоний, а дим тягнеться до неба, то слід було готуватися до негоди. А от якщо з комина йшов сильний дим, то це віщувало господарям неприємності і, навіть, біду.

Дивилися і на сніг. Якщо помічали, що він тане острівцями або білки покидали гнізда на деревах і спускалися на землю, то це була вірна ознака до відлиги і потепління.

Схожі статті

Коли і як святкують Різдво в Україні 2023-2024: основні дати за старим і новим календарем, традиції

Розповідаємо, коли святкують Різдво у 2023 році в Україні, які існують різдвяні традиції, заборони. Також дізнаєтеся, коли Різдво перенесли на 7 січня, про страви на Святвечір та інші цікаві факти.

10 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олена Кравець та Ілона Гвоздьова приймають вітання

Іменини – особливий день для кожного вірянина та людей, які святкують своє свято за правилами та традиціями. Дізнаємося, хто 10 серпня може приймати вітання та подякувати ангелу-охоронцю за свій захист.

7 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олександр Пікалов та Анна Кошмал приймають вітання

Церковний календар підкаже, як назвати дитину, яка народилася в певний день, адже, якщо дати малюку ім'я зі списку іменинників, то тоді вірилося, що він матиме ще більший захист з небес.

6 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Анатолій Анатоліч та Христина Соловій приймають вітання

Існує достатня кількість людей, які не беруть до уваги правила святкування Дня ангела, а отже по-справжньому не зможуть провести своє свято за всіма церковними обрядами.

5 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Андрій Данилко та Віталій Козловський приймають вітання

У сучасних реаліях багатьом громадянам здається свято День ангела не дуже важливим у їхньому житті, однак не варто забувати про нього, адже так ви маєте змогу попросити в ангела-охоронця про ще більший захист.

4 серпня: хто сьогодні святкує День ангела? Олексій Потапенко та Марія Єфросиніна приймають вітання

День ангела – світле християнське свято, яке кожного дня мають представники різних імен, що відзначається в день пам'яті святого, чиє ім'я носить людина.