24 грудня 2020 – яке сьогодні свято, що можна та чого не можна робити в цей день

На 24 грудня припадає відразу два свята. Християни західного обряду відзначають Святий вечір, а східного - вшановують Никона Сухого.

24 грудня християни західного обряду відзначають Надвечір’я Різдва Христового, або Святий вечір.

Здебільшого цього дня святий вечір відзначають жителі Західної України та Галичини. За традиціями, господині готували багату вечерю, на якій була кутя і дванадцять пісних страв.

Діти ввечері ходили до хрещених і несли їм вечерю. У відповідь на це хрещені давали їм свою вечерю, а дітей обдаровували різними смаколиками.

Вертеп. Католицьке Різдво
Вертеп. Католицьке Різдво

Не забували цього дня і про померлих родичів. Спеціально для цього господарі залишали вільні стільці та місця на лавах, на випадок, якщо вони прийдуть.

Пекли цього дня і святковий хліб. При цьому рука, якою господині місили тісто, мала бути одягненою. Якщо місити тісто голою рукою, то це був вірний шлях до бідності.

Цього дня ворожили на майбутнє. Зокрема, після вечері клали ложки на миску з кутею, а на ранок дивилися. І чия ложка була перевернута, того чекала скора смерть.

Дівчата цього дня продовжували ворожити на долю, а літні жінки більше цікавилися тим, скільки залишилося жити.

Ворожачи на долю, дівчата виходили на двір і тукали по мисках. У відповідь слухали собачий гавкіт, звідки він чувся, там і живе суджений. також дівчата підходили до вікон сусідів і прислухалися. Якщо чули “сядь”, це означало. що ще не час для весілля. А от слово “йди” було вірною ознакою до того, що до дівчини скоро посватаються.

Літні ж жінки ставали під лампадкою і дивилися на тіні. Якщо тінь була одна, то це віщувало швидку смерть, а от подвійна тінь свідчила про довге життя.

На святвечір вважалося гарним тоном приймати гостей. Люди вірили, що хто перший зайде до хати, того приймали, як рідного.

24 грудня також вшановували святих. Зокрема, Никона Сухого, Данила Стовпника, Луки Стовпника та інших.

Ікона Никона Сухого (Печерського)
Ікона Никона Сухого (Печерського)

Цього дня іменини відзначають: Данило, Іван, Лука, Леонтій, Микола, Никон та Петро.

Існувало цього дня багато погодних вірувань. Зокрема вони стосувалися снігу та хуртовин.

Наші пращури вірили, що у хуртовинах ховається демон. який може вбити людину. Саме тому намагалися цього дня лягти раніше спати і не виходити з дому без зайвої потреби.

Також наші предки запалювали лампадки і поверталися до сонця. Вони вірили. що в цей день на мітлах літають відьми, які і викликають хуртовини.

За давніми повір’ями, аби до помешкання не проник демон. на вході, вістрям до дверей ставили сокиру.

Як завжди на свята, цього дня не віталися лайки та лихослів’я. Не ирадили зустрічатися і з не дуже приємними людьми. Так само не дозволялося веселитися.

24 грудня жінки не повинні були працювати, а дівчатам заборонялося розчісуватися і мити голову.

Вважалося, якщо цього дня кілька білок збиралося в одному дуплі або по боках сонця було видно відсвіти, то готувалися до морозів.

Про настання холодів свідчили сонячні промені, які цього дня світили вгору. А от якщо навпаки, то готувалися до заметілей.

Слідкували нашу предки і за горщиками. Якщо вони кипіли через край, то готувалися до хмарної погоди.

А якщо цього дня ворони літали зграями і довго не могли знайти місце для ночівлі, готувалися до бурі.

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.