Католицьке Різдво 25 грудня 2020: відмінності від православного, святкування та традиції

Особливості католицького Різдва.

25 грудня християни західного обряду відзначають найважливіше свято року – Різдво, яке у народі ще називають католицьким.

Цього дня і напередодні люди встановлюють вертеп, готують святковий стіл, відвідують храми, дарують подарунки і насолоджуються часом з близькими.

Різдвяний вертеп
Різдвяний вертеп

Насолоджуються стравами і обмінюються подарунками християни 25 числа після повернення зі служби.

Також на Різдво прийнято ходити в гості до рідних та друзів або запрошувати гостей до себе, спілкуватися, приносити з собою їжу і обмінюються побажаннями.

Зазвичай страви на Різдво готують пісні, але на столі обов’язково має бути гуска, качка, кролик або оленина. Не забувають християни і про солодощі. Це може бути кутя, так само, як і християн східного обряду, так і свої, оригінальні солодощі. Наприклад, у Франції на різдво готують бісквітний рулет, який називається Різдвяне поліно (Bûche de Noël – фр.).

Різдвяний стіл
Різдвяний стіл

На відміну від християн східного обряду, католики не постять, але дотримуються певних обмежень у їжі та використовують цей час для примирення, віднайдення душевного спокою, молитви і часу з рідними.

А щоб очікування Різдва не перетворилося на рутину, християни західного обряду прикрашають будинки гірляндами, прикрашають ялинки, створюють Адвент – вінок з ялинових гілочок з чотирма свічками.

Адвент - різдвяний вінок
Адвент – різдвяний вінок

Цей атрибут свята встановлюють вдома за чотири тижні до свята і кожної неділі запалюють свічки: у першу неділю – одну свічку, у другу – дві і так далі. Вінок також можна повісити на двері. він символізує єдність родини і нагадує про те, що Різдво – це родинне свято.

Також католики використовують у прикрашанні помешкань квітку, яка називається пуанцентія і більше відома як “різдвяна зірка”, адже її квіти за формою дуже нагадують зірку.

Існують і окремі адвенти для дітей. Це, здебільшого, красиві та оригінальні календарі з різними сюрпризами, маленькими подарунками і смаколиками. Так християни відраховують дні, що залишилися да свята.

Пуанцетія, або різдвяна зірка
Пуанцетія, або різдвяна зірка

Не оминають увагою підготовку до різдва і всі громадські заклади. У кафе, ресторанах. торгівельних центрах і крамничках з’являються прикраси у червоних і білих тонах, фігурки Санта Клауса і його оленів, гірлянди, вінки, свічки та інші атрибути свята.

На відміну від християн західного обряду, християни східного готуються до різдва набагато серйозніше. Вони дотримуються посту, готують 12 страв і кутю. При цьому страви можуть бути далеко не пісними.

До того ж, на Різдво православні християни співають колядок, веселяться і ходять з Різдвяною звіздою.

 

Схожі статті

11 квітня 2024 — яке сьогодні церковне свято, і чого не варто робити, щоб не лити в майбутньому гіркі сльози

Яке церковне свято 11 квітня 2024 року? Ознайомтеся з нашим матеріалом, щоб дізнатися, що у цей день святкують віряни, яким традиціям слідують, а також, які є прикмети та повір'я.

10 квітня 2024: церковне свято сьогодні, чому не можна користуватися гострими предметами та хороші прикмети

Яке свято 10 квітня 2024 року? У нашому матеріалі ви можете дізнатися, що це за день за церковним календарем, а також дізнатися, які прикмети, заборони та традиції існують на цей день.