|
20.10.2020 11:53

Як правильно вкутати троянди на зиму − кращі варіанти, які збережуть квіти навіть в люті морози

На дворі кінець жовтня, а ваші троянди ще мають бутони? Спеціалісти стверджують, що це нормально для сучасних сортів квітів, але саме такі потрібно на зиму утепляти. Як? Читайте тут.

За своєю природою ніжні і примхливі, на перший погляд, троянди  є доволі холодостійкими. Давні їх сорти взагалі добре переносять мороз. А ось уже пізніші сорти виведені з урахуванням того, щоб якомога довше цвісти – від раннього літа до пізньої осені. Це передбачає відростання нових пагонів, а, отже, квіти не мають часу підготуватися до зимівлі.

Та навіть і такі троянди у нашому помірному кліматі вміють гідно переносити зиму без будь-якого особливого утеплення. Достатньо землею добре прикидати кореневище і обгорнути цупким папером.

Річ у тім, що набагато важливіше не перестаратися з утепленням троянд. Бо, якщо зима не дуже холодна і волога, то квіти продовжать свою життєдіяльність і випущені бруньки можуть випріти і загинути. Тому доцільно дочекатися перших морозів і навіть дати кілька днів побути трояндам при температурі −2 – 4 градуси, щоб повністю припинився процес зростання.

Утеплення троянд ялинковою тирсою

А поки що займемося підготовкою рослин до зимівлі. У третій декаді жовтня, а ще краще – після перших морозів видалимо листя, залишивши на кущі пару відцвілих бутонів. Почне дозрівати насіння і це дасть сигнал рослині, що потрібно готуватися до зими. Після того, як кущ висохне, можна починати його утеплювати.

Для цього дуже підходить ялинове гілля, але це у випадку, якщо маємо його у такій кількості, що покрити всю рослину. Так само буде корисною і придатною тирса. Дехто накриває навіть листям, але досвідчені садоводи не рекомендують цей спосіб, бо у старому листі, зазвичай, міститься багато шкідників. І ми можемо піддати їх впливу троянди.

Найбезпечніше – придбати спеціальний синтетичний покривний матеріал – лутрасил, агротекс, спанборд і вкутати ним квіти.

Троянди, що плетуться не обрізати, достатньо видалити хворі пагони і листя. Потім потрібно пригнути пагони ближче до землі  і прикріпити їх до землі за допомогою дерев’яних або металевих дужок. Дужки накрити лутрасилом. Під час різкого зниження температури таку конструкцію можна додатково присипати снігом.

Взагалі, сніг – найкращий утеплювач троянд. Щойно він випаде, не полінуймося і нагорнімо на наших красунь його найбільше.