Куляста хризантема: як зберегти красуню взимку і примножити квітковий “урожай”

Куляста хризантема мультифлора з'явилася порівняно не так давно, але завдяки красі і доступності у вирощуванні уже завоювала серця багатьох садоводів. Її можна сміливо зарахувати до улюблених і найбільш культивованих квітів.

Куляста хризантема відноситься до декоративних квітів. Вона залюбки росте як у відкритому грунті, так і в горщиках. Існує майже чотири тисячі гібридів різноманітних відтінків кольорів, у тому числі зелених і фіолетових.

Розрізняють ранні, середні й пізні сорти. І, якщо ранні і середні більше вирощують професійні садоводи на продаж, то пізні, за рахунок того, що куляста хризантема зацвітає уже тоді, коли більшість квітів відцвіли, тішать око в квітниках любителів до пізньої осені.

Шаровидна хризантема у горщиках у
Куляста хризантема у горщиках

Однак, це усе ж таки квіти і потрібно вчасно подбати про їх зимівлю.

На півдні, зазвичай, хризантеми залишають на зиму в грунті. У середній смузі їх можна вкрити на зиму ялиновим гіллям або будь-яким покривним матеріалом. Найкраще гідротеплоізоляційним матеріалом, який можна придбати у магазині. Але, якщо зими не суворі, то достатньо накрити картоновою коробкою або паперовим мішком.

Перед цим стебла необхідно обрізати до 15 см, а корінь підгорнути. Це робиться обо’язково до перших приморозків, навіть, якщо кущ ще не відцвів до кінця.

Якщо зима передбачається суворою і безсніжною, то кущ хризантеми потрібно викопати, пересадити в горщик, полити і зберігати до весни в прохолодному приміщенні. Найкраще – в підвалі. Дехто зберігає в лоджії, але це у випадку, якщо лоджія утеплена. У березні хризантему потрібно відкрити, щоб не запарилася і можна виставляти на відкрите повітря для загартування. Це вбереже її у майбутньому від шкідників і забезпечить розкішне і тривале цвітіння.

Схожі статті

Вагітна Джамала захопила фото з підрослим сином, і привітала його зі святом: буде розбивати дівочі серця

Знаменита українська співачка Джамала вразила мережу незвичайними привітаннями до старшого сина, а також показала, як він виріс за цей довгий час.

Найепатажніші образи українських зірок: Дмитро Коляденко, Наталія Могилевська та Джамала вразили нарядами

Українські зірки вміють дивувати своїми образами. Проте, будемо чесні, не завжди наряди зірок викликають захват, а деякі відверто провальні.

Дружина Григорія Решетніка показала батька та його брата-близнюка та ніжно привітала чоловіків зі святом

Як відомо, у знаменитого українського телеведучого Григорія Решетніка велика та щаслива родина, і це, можна сказати, у зіркової пари сімейне.

Як Барських виглядав у 2007 році. Виступ зірки на шоу “Караоке на Майдані” – наче з паралельної реальності

Свого часу Ігор Кондратюк, Наталя Могилевська та Кузьма Скрябін дали можливість багатьом артистам швидко набрати популярність. І деякі з них досі перебувають в чартах.

“Не скажу тобі прощавай”: Віталій Козловський показався з екс-коханою після весілля і новини про поповнення

Відомий український виконавець Віталій Козловський знову з'явився у компанії своєї колишньої нареченої, з якою він пережив гучний скандал через розірвання заручин.

Зірки “Теорії великого вибуху” тоді й зараз: як змінилися актори Шелдона, Леонарда і Пенні за 17 років

Свого часу увесь акторський склад популярного комедійного серіалу про наукових співробітників став відомим в усьому світі, хоча і не одразу.