5 старовинних церков України внесені до світової спадщини ЮНЕСКО

Культурні надбання народу, які мають виняткову цінність для всього людства оберігаються Організацією Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) для прийдешніх поколінь.

В Україні статус світових святинь, що є культурним надбанням світової спільноти мають 5 давніх дерев’яних церков. Вони усі знаходяться у Західній Україні, на території теперішньої Львівської області.

Церква Святого Духа (с. Потеличі)

Церква датується 1502 роком. Того часу на цій території був сильно розвинений гончарський промисел, тому гончарі за власний кошт з вдячності Богові вибудували церкву. Втім розписи церкви про життя Ісуса Христа та інших святих відносяться до початку XVII ст.

Церква має й дзвіницю Святої Трійці. 20-тиметрова дзвіниця складена без використання цвяхів.

Церква Собору Пресвятої Богородиці в с. Матків (Турківський район)

Це типовий бойківський храм, споруджений 1838 року.

Церква Пресвятої Трійці у Жовкві

Церква, що збереглася донині збудована вдруге у XVIII ст. королевичем Костянтином Собєським, після того, як перша згоріла під час пожежі, яка виникла у 1719 році. Величезна пожежа випалила усе львівське передмістя. Тоді згорів і храм Пресвятої Трійці 1601 року.

Церква цінується іконостасом, який налічує 50 ікон, написаних майстром Жовківської малярської школи Іваном Рутковичем.

Церква святого Юра у Дрогобичі

У записах про церкву св.Юра відомо, що в 1656 році її перенесено і зібрано заново ум. Дрогобича. Але звідки – невідомо.  Велику цінність має й розпис церкви, який виконано на дереві.

Церква Зішестя Святого Духа у Рогатині

Навколо історії спорудження церкви точаться суперечки. З одних джерел відомо, що час її будівництва відноситься до 1598 року. З інших, що імовірно, вона споруджена в І половині XVII століття.
Нині церква є частиною Музейного комплексу міста Рогатин.

 

Схожі статті

Потап під “молочну” пісню Насті Каменських змастив свою лисину молоком: питань стає все більше

Потап та його дружина Настя Каменських продовжують дивувати. Цього разу співачка шокувала новою піснею про молоко, а репер використав його не за призначенням.

Змінились кардинально як зовнішньо, так і внутрішньо: як виглядали Полякова та Єфросиніна до популярності

Досягти популярності може не кожний, адже не всім вистачить цілеспрямованості та сміливості, але Оля Полякова та Маша Єфросиніна здобули її власними зусиллями.