Як приготувати цільнозерновий хліб: рецепт для початківців

Рецепт цього хлібу настільки простий, що його з легкістю приготує навіть новачок у цій справі. Розповідаємо, як це зробити ідеально.

Цільнозернове борошно характеризується високим вмістом частинок зерна. А вона у свою чергу корисна харчовими волокнами, вітамінами В і Е, мінералами, мікроелементами та білками. Тому вона не даремно вважаться більш корисною за білу. Тож такий хліб принесе вам не тільки бездоганний смак і задоволення, а й користь.

Рецепт цільнозернового хлібу

Для приготування візьміть інгредієнти:

  • 320 грамів цільнозернового борошна
  • 320 грамів білого борошна
  • 1,5 чайні ложки солі
  • 1 столова ложка цукру
  • 2 чайні ложки сухих дріжджів
  • 2 столові ложки рослинної олії
  • 1,5 склянки теплої води
Хліб
Хліб

У чашу міксера перекладіть цільнозернове борошно, сіль, цукор та дріжджі. Ретельно перемішайте суміш. Далі поступово вливайте теплу воду та рослинну олію. Замісіть м’яке тісто. Замішувати його варто протягом 10-15 хвилин, щоб отримати бажану консистенцію. Тісто має легко відбиватись від стінок миски. Якщо у вас немає міксера – можна замісити тісто руками.

Присипте робочу поверхню борошном і скатайте тісто в шар. Накрийте мискою і залиште на 10 хвилин в такому положенні.

По закінченню зазначеного часу тісто обминають, складають в невеличкий шар і перекладають в глибоку миску. Попередню її потрібно змазати олією. Накрийте тісто харчовою плівкою і залиште на 1-1,5 години. Воно має піднятись в 4-5 разів. Тому заздалегідь плануйте, у яку миску ви покладете тісто.

Готове тісто злегка перемішайте, сформуйте хліб і перекладіть на деко. Його попередньо змастіть олією. Накрийте рушником і відставте на 45 хвилин. За цей час тісто збільшиться в об’ємі у 3 рази. На низ духовки поставте дві склянки води і лише потім відправте деко з хлібом, прибравши рушник.

Духовка має бути розігріта до 200 градусів. Час випікання — 35-40 хвилин, до готовності.

Коли хліб буде готовий — перекладіть на дерев’яну дошку або решітку. Накрийте рушником і дайте йому відпочити та охолонути. Потім наріжте і подавайте до столу.

Приємного апетиту!

Схожі статті

Як приготувати вишукану паску: рецепт від львівської шеф-кондитерки – цей аромат зачарує всю вулицю

Неймовірна паска без дріжджів! Такої ви точно ще не бачили і не куштували! Готується паска із двох різних видів тіста, а в розрізі має просто приголомшливий вигляд!

Литий “Спартак”: без мороки і розкатки коржів. Найкращий варіант цього торта, з яким впораються і чоловіки

З цим рецептом навіть початківець зможе здивувати всю родину смаколиком. Пропонуємо до вашої уваги рецепт шоколадно-медового торта "Спартак" без розкочування коржів.

Як приготувати апельсиновий кекс з натуральним соком: цей рецепт можна взяти навіть як основу на паску

Сьогодні ми поділимось з вами секретом приготування ніжного кексу на основі натурального апельсинового фрешу. Смак та аромат цієї домашньої випічки аніскілечки не поступається десертам з кав'ярні.

Кокосове печиво “Наполеон” на кефірі: готується простіше, ніж торт, а на смак – набагато смачніше

Рецепт неймовірного печива, яке вам не тільки обов'язково сподобається, але й завжди буде по кишені. Обов'язково спробуйте приготувати його вдома!

Як приготувати справжній Панетоне без використання спеціального міксера? Найпростіший рецепт з існуючих

Набридли класичні паски на Великдень? Пропонуємо до вашої уваги чудову альтернативу для справжніх гурманів та любителів новинок - італійський кекс Панетоне, що підкорить ваші смакові рецептори.

Для чого в каструлю потрібно класти гранчак, коли вариться м’ясо: так не дарма робили ваші і наші бабусі

Сьогодні ми детально розповімо вам про лайфхак із гранчаком в киплячій воді. Завдяки цій пораді ваш бульйон буде наваристим і смачним, а м'ясо дуже ніжним і соковитим.