Свиняча тушонка: як легко приготувати дома

М'ясо тушонки за цим рецептом виходить ніжним і дуже м'яким, желе — прозорим і смачним. Страва не дуже жирна, а досить збалансована і підходить до інших страв. Спробуємо приготувати?

Рецепт домашньої тушонки 

Для приготування візьміть інгредієнти:  

  • 2 кілограми свинини  
  • 100 грамів свинячого сала  
  • 25 грамів повареної солі  
  • 8 шт. духмяного перцю  
  • 4 лаврових листи  
Тушонка
Тушонка

Ретельно промийте м’якоть свинини. Обсушіть за допомогою паперових рушників і наріжте досить великими шматками (приблизно розміром з абрикос). Візьміть глибоку ємність і складіть м’ясо.  

Візьміть свиняче сало і додайте до м’яса. До того ж, якщо м’ясо не дуже жирне, то сало просто необхідне. Наріжте сало дрібними кусочками і обов’язково видаліть шкірку — вона не потрібна. Альтернативний варіант: додати сало не відразу до м’яса, а витопити жир, яким згодом залити готову свинячу тушонку. Кожен може обрати варіант до душі. Але з першим буде швидше.  

До ємності з м’ясом і салом додайте сіль. Можете додати трішки більше зазначеної кількості, тоді смак її буде більш вираженим. Але спирайтесь на власний смак. Добре перемішайте суміш, щоб всі інгредієнти рівномірно розподілились.  

Займемось тарою, у якій будемо зберігати домашню свинячу тушонку. Краще використовувати скляні банки ємністю 500 мл. Їх можна пропарити в мікрохвильовій печі і прокип’ятити кришки на плиті. Перед цим ретельно вимийте їх содовим розчином. Налийте трішки води і відправте в мікрохвильову піч на 5 хвилин. Потім на дно банки покладіть по лавровому листку (великих вистачить і половини) і по 2 горошини запашного перцю. Розкладіть начинку, щільно притискаючи шматочки. Потім перекладіть у велику каструлю, застеливши дно рушником. Залийте банки холодною водою і закрийте кришками не до кінця. Переставте каструлю на плиту і доведіть воду до кипіння.

Зменшіть вогонь до мінімуму, накрийте каструлю кришкою і готуйте ще 5 годин. Перевіряйте рівень води і за необхідністю доливайте. Потім дістаньте банки, дайте охолонути до кімнатної температури і відправте в холодильник на зберігання.  

Приємного апетиту!  

Схожі статті

Для чого в каструлю потрібно класти гранчак, коли вариться м’ясо: так не дарма робили ваші і наші бабусі

Сьогодні ми детально розповімо вам про лайфхак із гранчаком в киплячій воді. Завдяки цій пораді ваш бульйон буде наваристим і смачним, а м'ясо дуже ніжним і соковитим.

Професійні кухарі розкрили секрет найкращих поєднань: інгредієнти, які вдосконалять ваші страви

Сьогодні ми поділимось секретними інгредієнтами, які зможуть зробити будь-яку страву смачнішою та насиченішою. Спробуйте використати ці поради в домашніх умовах - результат вас неодмінно вразить!

Коли квасити капусту у січні 2024, щоб вона хрустіла і не підвела: сприятливі дні за місячним календарем

У цій статті ми розповімо вам про найсприятливіші дні січня, щоб ви могли спокійно планувати свої хатні справи, не вагаючись. Також розкриємо вам секрет найсмачнішої квашеної капусти