Що буде з цінами на продукти в Україні? Цукор, соняшникова олія і курятина коштують дорожче, ніж в Європі

З цінами на олію і цукор в Україні сталася справжня пожежа, адже всього лише за останні 12 місяців вони подорожчали на рекордні 60-65%.

Підвищення цін на продовольство завжди дуже гостро сприймається населенням, що і не дивно — зарплати не ростуть, а якось жити на щось треба. Зовсім недавно Росія припинила експорт вітчизняної гречки в деякі країни, серед яких опинилася й Україна. Діяти ці обмеження будуть з 5 червня по 31 серпня 2021 року.

Незважаючи на це, Мінекономіки заявило, що ні дефіциту крупи, ні її подорожчання не очікується. Втім, дорожчати більше і нікуди. Зараз кілограм гречки в середньому обійдеться покупцям в 40 гривень. Через такі цін багато українців змушені замінювати її іншими крупами.

Крупи на прилавку
Крупи на прилавку

Така ж неоднозначна ситуація і з соняшниковою олією, а також з цукром. Перша, наприклад, в Польщі обійдеться майже на 23% дешевше, ніж у нас, в Іспанії — майже на 40%. При всьому при цьому в цих країнах продається саме українська олія, яка виходить дешевше вітчизняних цін навіть, хоча її ще й доставляють. Експерти пояснюють це тим, що там нижчий ПДВ на продукти харчування в порівнянні з податком в Україні.

Що стосується цукру на прилавках наших супермаркетів, то в Мінекономіки обіцяють знизити ціни на нього вже до початку літа в середньому на 3 гривні.

Соняшникова олія та цукор
Соняшникова олія та цукор

На подешевшання інших продуктів першої необхідності, таких як яйця, молоко, м’ясо і хліб, в найближчому майбутньому можна не розраховувати. Виходить, що навіть з урахуванням певної стабілізації цін на українському ринку їжа нашим громадянам обходиться все одно дорожче, ніж європейцям.

Далеко ходити не треба — в Польщі хліб дешевший на 20%, молоко на 35%, картопля на 33%, вершкове масло і зовсім майже на третину. Кошик з базовими продуктами з 18 позицій в Україні коштує 25,30 євро, а в Польщі 24,78, при тому, що там зарплати істотно вищі за українські.

З українськими зарплатами доводиться рахувати копійки
З українськими зарплатами доводиться рахувати копійки

Через те, що від державного регулювання цін на соціальні продукти уряд відмовився, а ринкових механізмів так і не з’явилося, українці при доволі скромних доходах змушені купувати продукти практично за світовими цінами, якщо не вище.

Схожі статті

Куди зник завойовник жіночих сердець Олег Винник: “Я бачив цей сон крайніх 10-15 разів”. Подробиці

Відомий співак Олег Винник вийшов на зв'язок та пояснив причину свого тривалого зникнення: де наразі перебуває артист та чим займається весь цей час?

Їх можна зустріти в супермаркеті: Ектор Хіменес-Браво, Катя Осадча, Оля Полякова та інші зірки “з народу”

Далеко не всі знаменитості продовжують вести звичайний образ життя після того, як отримують свою порцію популярності, і все ж таки деякі з них обирають бути з народом.

“Не помру, не хвилюйтеся”: Дімопулос розповіла, хто її утримує після розлучення з чоловіком-бізнесменом

Днями стало відомо про розлучення відомої української спортсменки та телеведучої Санти Дімопулос та її чоловіка-бізнесмена. У звʼязку з цим публіка зацікавилася доходами зірки.