Парацетамол – пігулка, яка блокує відчуття небезпеки

Коли мучить головний біль чи чуєшся знесиленим від недомагання, мимоволі рука тягнеться до пігулки. Зазвичай, це знеболювальне, у складі якого є парацетамол. Але, чи знаєте, що він приховує?

Цікаві дослідження провели вчені з Національного університету штату Огайо на чолі з Алексіс Ківні.

Вони вирішили дослідити чи активна речовина парацетамолу, який є у складі майже 600 різних медикаментів впливає й на емоції пацієнтів? В експерименті взяло участь 150 студентів, половині з яких давали допустиму у лікуванні дозу препарату – 1000 міліграм парацетамолу, іншій половині - медикаменти плацебо без активної речовини.

Студенти гралися у компютерну гру – надували кульки. З кожним наступним збільшення кульки можна було отримати віртуальну втнагороду. Але, якщо кулька луснула, то гравець втрачав усе. Дослідження полягало у тому, щоб зясувати, до якої міри студенти готові ризикувати, щоб кулька не луснула.

Інший дослід, за допомогою низки стандартизованих запитань і завдань, мав на меті проаналізувати сприйняття ризику. При цьому піддослідні мали оцінити різні активності за критерієм їхньої ризикованості.

Можливий вплив парацетамолу
Можливий вплив парацетамолу

Результат був більше очікуваний, ніж несподіваний: ті, хто приймали парацетамол, відчували менше страху та негативних емоцій, коли кулька збільшувалася і могла луснути. Так само парацетамол пригнічував відчуття страху, змушував людей відчувати менше негативних емоцій, коли вони думали про ризиковану поведінку.

З цього випливає, що люди, які регулярно приймають парацетамол не тільки блокують біль, але й пригнічують відчуття небезпеки і ризику.

З оглядуна те, що в США препарати з парацетамолом і сам парацетамол продається без рецепту і його приймають майже 25% населення, це може мати суттєвий вплив на суспільство.

Особливо це небезпечно в контексті COVID-19. Заражені люди можуть легковажніше ставитися до зустрічей з іншими людьми й до можливості їх інфікувати.

 

Схожі статті

Надя Дорофєєва розповіла про весілля з Мішею Кацуріним: двічі розлученим батьком двох маленьких дітей

Відома українська співачка Надя Дорофєєва вперше прокоментувала своє таємне весілля з ресторатором Мішею Кацуріним та зізналась, чи поладнала з дітьми коханого від першого шлюбу.

Чи повернеться колись Дзідзьо і чому він цього не хоче? Плани співака вийшли назовні: “Будуть інші часи”

2 роки тому Михайло Хома повідомив про те, що ставить на паузу сценічну діяльність його персонажа Дзідзьо. Увесь цей час артист виступав під своїм справжнім ім'ям з доволі серйозною програмою.

Куди зник завойовник жіночих сердець Олег Винник: “Я бачив цей сон крайніх 10-15 разів”. Подробиці

Відомий співак Олег Винник вийшов на зв'язок та пояснив причину свого тривалого зникнення: де наразі перебуває артист та чим займається весь цей час?

Їх можна зустріти в супермаркеті: Ектор Хіменес-Браво, Катя Осадча, Оля Полякова та інші зірки “з народу”

Далеко не всі знаменитості продовжують вести звичайний образ життя після того, як отримують свою порцію популярності, і все ж таки деякі з них обирають бути з народом.