Новий тариф на електроенергію підвищиться на 70% у порівнянні з існуючим: коли чекати на зростання цін

Національна комісія, яка регулює сфери енергетики і комунальних послуг затвердила новий тариф на оптовому ринку електричної енергії.

Згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України, “Укрінтеренерго” є так званим постачальником останньої надії з 1 січня 2019-го по 31 грудня 2021-го. Постачальник останньої надії — це енергопостачальник, який за певних обставин не має права відмовити споживачу в укладенні договору про постачання електроенергії. Його наявність на ринку передбачено законом “Про ринок електричної енергії”.

Протягом першого кварталу 2021 року тариф для “Укрінтеренерго” становив 310,36 гривень за мегават на годину, проте в червні він різко піднявся і тепер становить 613,16 грн/МВт-год, що на 70% більше, ніж до цього.

Лічильник електроенергії
Лічильник електроенергії

Виходячи з чинного законодавства, ціна на послуги постачальників останньої надії встановлюється в залежності від результатів конкурсу. Оскільки він не відбувся, тариф самостійно визачила Нацкомісія. Його вона розраховує, грунтуючись на даних про фактично існуючі ціни на ринку.

За період з січня по квітень цього року “Укрінтеренерго” поставило електроенергії майже на півтора мільярда гривень, однак оплачено клієнтами було всього 25% від наданих послуг.

Лінії електропередач
Лінії електропередач

Що стосується тарифів на електричну енергію безпосередньо для споживачів, то остаточне рішення винесуть до 1 липня. Регулювання цін може відбутися за кількома сценаріями.

За першим в Україні буде збережений загальний тариф, залежний виключно від обсягу споживання електроенергії кожним окремим домогосподарством. За другим — обсяги споживання не впливатимуть на тариф, однак для різних регіонів країни він буде різним.

Схожі статті

23-річна дружина Остапчука Полтавська вже має план на випадок розлучення: “Чоловіки не завжди назавжди”

Молода дружина Володимира Остапчука розкрила своє ставлення до фінансового утримання в стосунках. Чим займається Полтавська, аби не залежати від зіркового чоловіка?

Він пішов від дружини, вона стала коханкою: Соловій та Вакарчук вперше розповіли про свої стосунки

Христина Соловій та Святослав Вакарчук завжди дотримувалися однакової політики стосовно спілкування з пресою: жодних деталей щодо особистого життя.

Без допомоги професійного стиліста: друга колишня Мурата Налчаджиоглу сама зробила собі зачіску і макіяж

Колишній чоловік Ані Лорак – турецький бізнесмен Мурат Налчаджиоглу будує нові стосунки з моделлю. А чим у цей час займається його колишня друга дружина – візажистка Лілія Реус?