У Городниці археологи знайшли не лише монети

Знайдені у Городниці монети стали початком серйозніших археологічних знахідок.

У місці розкопок біля села Городниця Житомирської області, де наприкінці серпня археологи знайшли 38 старовинних монет, відкрилася ще одна археологічна знахідка. Нею стало городище часів Русі. Тепер перед археологами та істориками стоїть важливе завдання, зрозуміти що це було за городище, чим жило і як функціонувало. Головне питання, яке постало перед дослідниками, з’ясувати чому про городище протягом тисячоліть не було жодної інформації. Щодо монет, то на них видно невідомі донині штампелі.

Знайдені під час розкопок монети
Знайдені під час розкопок монети

Знайдене городище розташовувалось, за словами археологів, за 1,5 кілометри від місця, де на березі річки Случ вони знайшли монети. Крім того, саме у місці знахідки через річку є зручна переправа. Ймовірно, у цьому місці через річку Случ проходили стародавні торгові шляхи.

Окрім цього, співробітник Інституту історії України НАНУ Олександр Алфьоров зазначив, що залишки городища знайшли на території парку. Він є пам’яткою садово-паркового мистецтва і був закладений у 19 ст. Це означає, що під парком знаходиться дуже насичений культурний шар. Тобто, тут можна знайти скло, кахлі, кістки, кераміку. Ці знахідки свідчать, що у місті було активне соціальне життя. Про це розповів керівник Житомирської археологічної експедиції Андрій Петраускас.

Залишки валів у Городниці
Залишки валів у Городниці

Археолог передбачає, що знайдене городище є ні чим іншим, як руїнами міста Звягель, про яке згадувалося у літописі. За словами науковця, у городищі збереглися дитинець та оборонні споруди.

Андрій Петраускас стверджує, що Городниця, за характером архітектури вважається класичним європейським містом. А, судячи з результатів розкопок, руїни городища могли бути старим варіантом поселення. А місто могло називатися по-іншому і бути пов’язаним зі Звягелем. Вадливість знахідки підкреслюється тим, що раніше під час археологічних розкопок згаданих руїн не знаходили.

Тепер історики та археологи мають вивчити літописи й ідентифікувати рештки городища. Цілком імовірно, що належать вони прамісту Городниці, але у документах тих часів було відоме за зовсім іншою назвою.

Схожі статті

Співак Шаман, який живе на гроші Ротару, видав свою таємницю після втечі до США: “Подорож була захоплюючою”

Як відомо, у знаменитої української співачки Софії Ротару є спадкоємець, який також намагається підкорити сцену. Анатолій Євдокименко на даний момент знаходиться в США.

“Завжди у моєму серці” – Сергій Танчинець заговорив про нові стосунки та показав обраницю в Мережі

Кілька місяців тому Сергій Танчинець заявив про розлучення з дружиною Анною. У нещодавньому інтерв'ю чоловік вперше поділився деталями особистого життя і натякнув на новий роман.

Няньчить як рідну: 55-річна Надія Матвєєва розповіла про свою малечу, якій 4 з половиною роки (ФОТО)

Надія Матвєєва показала у соціальних мережах свою улюблену Семі, якій 4 з половиною роки: "Радію за людей, які відчувають щось подібне до своїх домашніх улюбленців".