Яке свято 23 жовтня, прикмети і заборони на цей день

Церковний Літургійний календар візантійського обряду 23 жовтня молитовно згадує святих мучеників Євлампія і сестру його Євлампію. А заручини перенесіть на інший день.

Жили святі мученики Євлампій і Євлампія у час правління імператора Максиміліана, коли гоніння на християн здійснювалися з особливою ревністю і жорстокістю.

Походили брат і сестра із заможних родин, але змушені були вести усамітнений спосіб життя, щоб не наражати себе на небезпеку.

Ідучи за покупками Євлампій побачив оголошення на стовпі про те, що, призначена винагорода тому, хто викаже християн, і зірвав його. Про цей вчинок уряду донесли погани. Євлампія негайно схопили і наказали зректися християнської віри. Та молодий хлопець не пристав на це. Навпаки, побачивши поганських божків, привселюдно наказав їм «Іменем Христа Спасителя, падайте на землю і розбийтеся в порох!»

В той час поганські боввани впали і розбилися, а багато з поган стали кричати: «Великий є Бог християнський!» і навернулися.

Цього не могли знести поганські воїни і присудили Євлампію стяти голову. Тоді до брата приєдналася сестра його Євлампія і сказала: «Як же ти сам будеш вмирати за віру Христову сам? Чи не одна мати нас народила і навчила вірити у Христа. І я також християнка і я також хочу вмерти за Спасителя».

Мужню дівчину схопили і поставили поряд з братом, маючи на меті і її стратити. Але Бог не дав знівечити її природної краси. Євлампія впала на коліна і у ту ж хвилю віддала душу Богу. Євлампія стратили. Сталося це близько 300 року.

Так мученики  Євлампій і Євлампія отримали вінець слави на небі, а люди побачили силу християнської віри. Переповідають, що у той час навернулося близько двохсот людей. Усіх їх було страчено. Усі вони поповнили армію невідомих святих господніх на небі і за всіх них Церква молиться щодня під час Божественної Літургії.

23 жовтня іменини святкують Євлампій, Євлампія, Іннокентій, Амвросій, Андрій, Вассіан, Феофіл.

Вважалося, що у цей день не можна справляти заручини, бо спільне життя у молодих не складеться.

Добре завершувати усі роботи по догляду за городом та квітником.

Народні прикмети на 23 жовтня

  • Якщо в цей день мороз не вдарив, то зима не настане в найближчі чотири тижні.
  • Якщо протягом дня західна частина неба чиста, то дощу не чекай.
  • Листя на вербі почало знизу жовтіти і облітати – зима буде рання.
  • Вітер зі сходу чи півночі – до похолодання.

 

Схожі статті

Артист чи удавальник? Чому Артема Пивоварова звинувачують у кривляннях та як він перепрошував у хейтерів

32-річного виконавця здавалося обожнює вся країна. Проте, навіть у цього талановитого чоловіка є хейтери, що буквально переслідують артиста.

Євген Кошовий розсекретив, ким хоче стати його 16-річна дочка і оцінив її амбіції: “Стадіон, то стадіон”

Знаменитий український комік Євген Кошовий висловився на рахунок майбутнього своєї дочки та розповів, ким вона збирається стати у майбутньому.

Колеги ненавиділи Узерлі сильніше, ніж Хюррем Султан в гаремі у “Величному столітті”: все через один вчинок

Найпопулярнішим турецьким серіалом можна по праву вважати багатосерійну драму "Величне століття", яка розтягнулася на велику кількість сезонів та подарувала світу нову Роксолану.

Даша Астаф’єва приховує, що вийшла заміж за молодого багатія: обранець на 10 років молодший – блогер

Скандальний блогер Богдан Беспалов заявив, що одна із найкрасивіших жінок в українському шоубізі Даша Астаф'єва таємно вийшла заміж. Що відомо про її обранця та перша реакція знаменитості.

Опубліковано знімок Кацуріна із зататуйованим торсом. На фото він не сам: поруч не Надя, а чоловік (ФОТО)

Надя Дорофєєва заінтригувала Мережу фотографією, на якій її чоловік блогер та ресторатор Михайло Кацурін разом зі своїм близьким другом готують вечерю. Що дивного було на знімку?

Фіналістка “Холостяка” Яна Соломко вдруге вийшла заміж та поділилася кадрами зі свята: знову дружина

Знаменита співачка Яна Соломко, яка не так давно оскандалилася в Україні через свою позицію, знову вийшла заміж. Ексклюзивними кадрами з торжества вона поділилася 27 березня.