Білорусь як випробування людської спільноти на демократичність і людяність

Сорок днів поспіль триває опір білоруського народу диктаторському режиму Лукашенка. Чи переможе найдемократичніша революція на планеті?

Останні події: протистояння, затримання. Що далі?

У минулу неділю, 20 вересня, число протестувальників проти диктаторського режиму Лукашенка у Білорусі склало сто тисяч. На вулиці Мінська та інших міст Білорусі – Бреста, Вітебська, Гродно, Бобруйська, Гомеля, Могелева, Салігорська та ін. мітингувальники вийшли під історично національними біло-червоно-білими прапорами.

Незмінними під час шостого недільного «Маршу справедливості» залишалися й вимоги до влади – відставка діючого Президента та призначення дати нових чесних виборів, звільнення політв’язнів та притягнення до відповідальності і покарання силовиків за побиття та катування мирних громадян.

Як повідомила прес-секретар МВС Білорусі Ольга Чемоданова на своєму Телеграм-каналі, цього дня було затримано 442 прихильника змін. У Бресті силовики застосували сльозогінний газ.

Білорусь протестує заради майбутнього
Білорусь протестує заради майбутнього

Нагадаємо, як це було. Хронологія подій.
9 серпня. Тисячі білорусів виходять на вулиці з протестами проти офіційного оголошення ЦВК Олександра Лукашенка Президентом. Світлана Тіхановська не приймає результат. Заарештовано 3000осіб.
Ще дві тисячі заарештовано протягом наступної ночі.

11 серпня. Європейські країни підтримують мітингувальників і вимагають звільнити заручників. Тіхановська виїжджає у Литву. Затримано ще 1000 осіб. Європейські країни підтримують мітингувальників і вимагають звільнити заручників. Тіхановська виїжджає у Литву. Затримано ще 1000 осіб.
На цей час уже є дві жертви.

15 серпня. У Мінську на перший Марш справедливості збираються десятки тисяч людей. Лукашенко звернувся до Путіна про допомогу. Той пообіцяв «всебічну підтримку».

18 серпня. Опозиція створює Координаційну раду для передачі влади. Рада висуває вимоги – відставка Лукашенка та призначення дати нових чесних виборів, звільнення усіх заручників.
23 серпня. Тіхановська зустрічається з Стівеном Бігуном, заступником держсекретаря США.

24 серпня. Влада затримує двох членів Координаційної ради.

25 серпня. Тіхановська звертається до комітету із закордонних справ Європарламенту.

27 серпня. Міністри закордонних справ кількох європейських країн погодилися запровадити санкції проти 20 білоруських чиновників.

31 серпня. Затримана членкиня Координаційної ради Лілія Власова.

8 вересня. Ще трьох членів Координаційної ради – Марію Колесникову, Івана Кравцова, Антона Родненкова правоохоронні органи Білорусі намагалися насильно видворити з країни. Марія Колесникова порвала свій закордонний паспорт.

13 вересня. Масштабна акція протесту в Мінську – Марш Героїв. Проти мітингувальників застосували ОМОН, який жорстоко бив людей і запихав їх в автозаки.

Схожі статті

Надя Дорофєєва розповіла про весілля з Мішею Кацуріним: двічі розлученим батьком двох маленьких дітей

Відома українська співачка Надя Дорофєєва вперше прокоментувала своє таємне весілля з ресторатором Мішею Кацуріним та зізналась, чи поладнала з дітьми коханого від першого шлюбу.

Чи повернеться колись Дзідзьо і чому він цього не хоче? Плани співака вийшли назовні: “Будуть інші часи”

2 роки тому Михайло Хома повідомив про те, що ставить на паузу сценічну діяльність його персонажа Дзідзьо. Увесь цей час артист виступав під своїм справжнім ім'ям з доволі серйозною програмою.

Куди зник завойовник жіночих сердець Олег Винник: “Я бачив цей сон крайніх 10-15 разів”. Подробиці

Відомий співак Олег Винник вийшов на зв'язок та пояснив причину свого тривалого зникнення: де наразі перебуває артист та чим займається весь цей час?

Їх можна зустріти в супермаркеті: Ектор Хіменес-Браво, Катя Осадча, Оля Полякова та інші зірки “з народу”

Далеко не всі знаменитості продовжують вести звичайний образ життя після того, як отримують свою порцію популярності, і все ж таки деякі з них обирають бути з народом.