Помер перший президент України Леонід Кравчук: що відомо про останні моменти життя та обставини смерті політика

Леонід Макарович Кравчук був першим президентом України. Саме він стояв у витоків формування української державності та був одним із тих, хто підписав указ про "знищення Союзу".

10 травня о 17:00 помер перший президент України Леонід Кравчук – йому було 88 років. Про це відразу написали декілька ЗМІ з посиланням на родичів і близьких людей політика. Відомо, що останні роки він боровся із затяжною хворобою.

Що відомо про діяльність першого президента?

Леонід Кравчук помер
Леонід Кравчук помер

Леонід Кравчук став першим президентом  України часів незалежності, якого обрали на демократичних виборах у 1991. Леонід Макарович не допрацював свій повний термін, і покинув президентську посаду в 1994 році.

Одна з найбільш важливих подій часів правління Кравчука сталася 8 грудня 1991 року — тоді, він як президент зі своїм російським колегою Борисом Єльциним та головою білоруського парламенту Станіславом Шушкевичем підписав Біловезькі угоди про припинення існування СРСР. Саме через це його називали людиною, яка “розвалила Союз”.

Леонід Кравчук у молодості з дружиною
Леонід Кравчук у молодості з дружиною

У першого президента України залишилася дружина Антоніна Михайлівна Кравчук, з якої він прожив усе своє життя. Перша перша леді України познайомилася з майбутнім чоловіком ще за студентських років. У подружжя народився єдиний син Олександр, який зараз займається бізнесом. Чоловік подарував своїм батькам онука та онучку. У 2005 році в Леоніда та Антоніни Кравчуків народилася єдина на даний момент правнучка.

У червні 2021 року Леонід Кравчук переніс операцію на серце, після чого потрапив до реанімації та був підключений до апарату штучної вентиляції легень. Реабілітацію він проходив у Німеччині. Останні тижні він почувався зле.

Схожі статті

Вікна з квартири колишньої дружини Дзідзьо виходять на маєток Андрія Данилка: як виглядає будинок Сердючки

Співачка Slavia поділилась знімками зі свого вікна, як виявилось, артистці відкривається вигляд на розкішний будинок на Хрещатику, в якому живе Андрій Данилко. Як виглядає квартира знаменитості?

Камалія вразила розкішним образом у мілітарі стилі: ось яку красу проґавив бізнесмен Мохаммад Захур

Камалія, як і більшість українських виконавців, активно долучається до благодійних заходів, що присвячені зборам коштів на потреби ЗСУ. Днями зірка показала ефектний образ на одному з таких вечорів.

Найсильніша людина світу Василь Вірастюк ефектно “перепросив” перед Іво Бобулом: і Потапу теж дісталося

Чоловіки ніяк не можуть залишити конфлікт, що трапився понад 8 років тому. Іво Бобул хоче особистих та щирих вибачень, а Вірастюк не розуміє, чому повинен просити пробачення.

Кароль і Полякова пасуть задніх: Дорофєєва “обскакала” колег та зібрала 6000000 гривень за півтори години

Відома українська співачка Надя Дорофєєва та блогер Міша Лебіга встановили абсолютний рекорд. За півтори години прямого ефіру інфлюенсери зібрали 6 мільйонів гривень.