Літні люди почали повільніше старіти: вчені називають причини

Люди старшого віку стали повільніше старіти. До такого висновку дійшли фінські вчені.

Функціональні здібності людей похилого віку сьогодні кращі порівняно з можливостями людей того ж віку тридцять років тому. До такого висновку дійшли фінські вчені, провівши дослідження й вимірявши показники людей у віці 75−80 років.

Про висновки науковців пише сайт Eurekalert.

Під час дослідження порівнювали фізичні та когнітивні показники людей, які сьогодні перебувають у віці від 75 до 80 років, з показниками людей цього віку в 1990-х роках.

Виявилося, що нинішнє покоління літніх чоловіків та жінок швидше, сильніше, з кращою реакцією, пам’яттю, логічним мисленням, ніж старі люди, які жили в 90-тих роках. При цьому функції легенів практично на однаковому рівні, стверджують вчені. Цікаво, що схожі дослідження фактично раніше не проводилися.

 

Старість
Старість

Науковці вважають, що краща м’язова сила і швидкість ходьби у сучасних старих людей пояснюється більшим розміром їх тіл і вищою фізичною активністю. А кращі когнітивні здібності, ніж у попередників, спричинені більш тривалою освітою. Також на функціональні здібності літніх людей позитивно впливають покращення охорони здоров’я, освітньої системи, умов праці, гігієни і харчування.

«Результати свідчать про те, що наше розуміння старшого віку є старомодним. З точки зору дослідника старіння, до середнього віку додається більше років», – зазначають вчені.

Дане дослідження було проведено на факультеті спорту та здоров’я в Центрі досліджень геронтології в Університеті Ювяскюля, Фінляндія.

 

Схожі статті

57-річна Ольга Сумська публічно звернулася до 75-річної Алли Пугачової: таке міг бачити тільки Галкін

Відомій співачці Аллі Пугачовій виповнилось 75 років та вона отримала безліч привітань від зірок, зокрема від української акторки Ольги Сумської: як це було?

Дмитро Коляденко розкрив таємницю про взаємини з Іриною Білик: “цього” у зірок немає вже давно

Знаменитий український телеведучий те що в мене Дмитро Коляденко дав ексклюзивний коментар на рахунок стосунків з Іриною Білик, вразивши правдою про деталі.