Два рівні зростання цін на продукти уже пройшли, що чекає українців на третьому?

У вересні – листопаді традиційно зростають ціни на основні продукти. Це пояснюється подорожчанням газу, подорожчанням зерна, інфляцією та світовим зростанням цін на продукти.

Цьогоріч підвищення цін не стримали навіть місцеві вибори.

Через несприятливі погодні умови різкр зменшився урожай зернових, що призвело до його подорожчання на світовому ринку. Ми стали свідками, як, не дивлячись на те, що Національний банк усе літо запевняв, що валюти в країні достатньо, падіння гривні зупинити не вдалося. Вона повільно, але впевнено покотилася вниз по відношенню до долара.

Нв закінчення літа−початок осені підскочили ціни на хліб,  в середньому 5-8 %; олію – 30 %; цукор – 40 %, яйця – 35 %.

Отоплювальний сезон і зростання тарифів на газ, в тому числі й для промисловості, нещодавнє здорожчання пального спричинило ріст ще в середньому на 10-15%.

До кінця року експерти прогнозують ще одне падіння національної валюти. Отже, треба очікувати третього зростання цін на продукти. На цей раз уже на овочі, молочні продукти, бо уже не сезон.

Втім, економіст Олег Пензин заспокоїв, що на хліб уже ціна не підвищиться, бо це продукт першої необхідності. І, якщо пекарі дозволять собі таку вольність, то держава змушена буде знов увести державне регулювання цінна соціально значущі продукти, як було скасоване у 2017 році. Спеціаліст розповів, що пекарі компенсували собі негативну рентабельність соціального хлібу високою ціною на випічку, торти та інші кондитерські вироби.

За цей час дещо зросла ціна й на м’ясо, оскільки зернові є продуктом харчування для свиней. Але є надія, що наступного зростання уже не буде.

 

Схожі статті

Співак Шаман, який живе на гроші Ротару, видав свою таємницю після втечі до США: “Подорож була захоплюючою”

Як відомо, у знаменитої української співачки Софії Ротару є спадкоємець, який також намагається підкорити сцену. Анатолій Євдокименко на даний момент знаходиться в США.

“Завжди у моєму серці” – Сергій Танчинець заговорив про нові стосунки та показав обраницю в Мережі

Кілька місяців тому Сергій Танчинець заявив про розлучення з дружиною Анною. У нещодавньому інтерв'ю чоловік вперше поділився деталями особистого життя і натякнув на новий роман.