Покійний режисер Роман Віктюк вважав себе громадянином світу, але його серце завжди належало Україні

17 листопада, у Москві, де й проживав, після ускладнень, спричинених коронавірусною недугою, на 85 році життя помер відомий театральний режисер Роман Віктюк. Його поховають у Львові, де він народився, на Личаківському кладовищі.

Бути похороненим у сімейному склепі, де спочивають батьки, було останньою волею Романа Віктюка.

Режисер серцем завжди був у Львові, де народився, де ходив у школу, де мав багато друзів і ніколи з ними не поривав. Його так і сприймали, як радянського, українського і російського режисера.

Маючи уже свій театр в Москві і гастролюючи світом, Віктюк завжди погоджувався на пропозиції поставити спектакль в Україні. Його приїзд завжди був подією і теплою зустріччю друзів – не має значення: шкільних, по акторському цеху, адже перша професія Романа була актор, яку він також розпочав у одному з львівських театрів.

Режисер підтримав Помаранчеву революцію в Україні.

Він із захопленням ділився враженнями про те, що до подій 2004 року, будучи в Америці, коли казав, що є українцем, то на це не було реакції. Однак, після подій на Майдані при згадці про Україну весь зал встав. Це його хвилювало і, в деякій мірі, його охоплювало почуття гордості. Бо він відчував свою приналежність до української нації.

У 2014 році він також не змовчав щодо подій на Донбасі: «Якщо ви не відчуваєте себе громадянами України, − звернувся він до мешканців  Донбасу,  − то залиште її в спокої. Як ще точніше можна висловити свою позицію?

Втім, метр сцени неодноразово стверджував, що він «громадянин світу». Думається, таке твердження також не було підсвідомою відповіддю на те, що у світі його сприймали як росіянина.

Подібно Ейнштейну, для якого домом була наука, Віктюк вважав своїм домом сцену.

Мій дім – це там, де театральні дошки. Коли виходиш на них, не має значення – це Росія, Канада, Америка, Україна, Англія … Дайте мені три дощечки, і мені добре, там вже можна грати спектакль. Там старт твоєї душі для польоту в вічність”, – казав він колись про сенс свого життя і творчості.

Фігурально виражатися, як і жити, майстер умів.

Схожі статті

Надя Дорофєєва розповіла про весілля з Мішею Кацуріним: двічі розлученим батьком двох маленьких дітей

Відома українська співачка Надя Дорофєєва вперше прокоментувала своє таємне весілля з ресторатором Мішею Кацуріним та зізналась, чи поладнала з дітьми коханого від першого шлюбу.

Чи повернеться колись Дзідзьо і чому він цього не хоче? Плани співака вийшли назовні: “Будуть інші часи”

2 роки тому Михайло Хома повідомив про те, що ставить на паузу сценічну діяльність його персонажа Дзідзьо. Увесь цей час артист виступав під своїм справжнім ім'ям з доволі серйозною програмою.

Куди зник завойовник жіночих сердець Олег Винник: “Я бачив цей сон крайніх 10-15 разів”. Подробиці

Відомий співак Олег Винник вийшов на зв'язок та пояснив причину свого тривалого зникнення: де наразі перебуває артист та чим займається весь цей час?

Їх можна зустріти в супермаркеті: Ектор Хіменес-Браво, Катя Осадча, Оля Полякова та інші зірки “з народу”

Далеко не всі знаменитості продовжують вести звичайний образ життя після того, як отримують свою порцію популярності, і все ж таки деякі з них обирають бути з народом.