Що робити, якщо у вас коронавірус і немає декларації з сімейним лікарем

Протоколи є, але вони не діють.

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов, який зараз проходить лікування від COVID-19 розповів, що існує певний алгоритм дій для тих пацієнтів, у яких немає сімейного лікаря.

Сам глава МОЗ зізнався, що не підписав декларацію і зараз перевіряє на собі ефективність дії протоколу.

Golova MOZ Maksym Stepanov
Голова МОЗ Максим Степанов

За словами Міністра охорони здоров’я хворий спершу має звернутися до контакт-центру МОЗ, де йому нададуть номер амбулаторії за його місцем проживання. Потім потрібно залишити у реєстратурі свої дані і після цього з пацієнтом зв’яжеться сімейний лікар.

Як говорить Максим Степанов, декларацію можна буде підписати вже після одужання. Але навіть у такому випадку, закріплений за пацієнтом сімейний лікар має надавати медичну допомогу і консультувати хворого дистанційно.

За протоколом, навіть якщо у пацієнта є лише підозра на коронавірус, сімейний лікар, до якого прикріплено хворого, має відправити до нього медичну бригаду для встановлення точного діагнозу і призначити лікування.

Algorytm dii pry pidozri na COVID-19
Алгоритм дій при підозрі на COVID-19

У зв’язку з погіршенням ситуації з коронавірусною хворобою, міністр охорони здоров’я зазначив, що пацієнти матимуть можливість укладати договори з сімейними лікарями в онлайн режимі.

У одному з інтерв’ю дівчина, яка місяць хворіла на COVID розповіла, що протоколи для пацієнтів без сімейного лікаря не діють. Вона стала заручницей такої ситуації, оскільки не встигла підписати декларацію з сімейним лікарем.

За словами пацієнтки, тести вона здавала виключно у приватній лабораторії, оскільки для аналізів у державних поліклініках потрібне направлення сімейного лікаря.

Навіть викликати швидку стає проблематично, оскільки, як зрозуміла дівчина, до хворого приїдуть лише тоді? коли він починає задихатися і втрачати свідомість. Про госпіталізацію не може бути мови, адже приймають лише важкохворих, а звичайні пацієнти можуть лікуватися вдома.

У якийсь момент сім’я дівчини самостійну купила кисень і оксинометр, щоб мати можливість надати їй допомогу без виклику швидкої. Оскільки дівчина та її родичі зіткнулися з тим, що на гарячі лінії та до швидкої додзвонитися складно.

Telefony gariachoi linii
Телефони гарячої лінії

Дівчина зауважила, що відповідальність за відсутність декларації ні на кого не перекладає, але опинитися в подібній ситуації було страшно.

Схожі статті

Співак Шаман, який живе на гроші Ротару, видав свою таємницю після втечі до США: “Подорож була захоплюючою”

Як відомо, у знаменитої української співачки Софії Ротару є спадкоємець, який також намагається підкорити сцену. Анатолій Євдокименко на даний момент знаходиться в США.

“Завжди у моєму серці” – Сергій Танчинець заговорив про нові стосунки та показав обраницю в Мережі

Кілька місяців тому Сергій Танчинець заявив про розлучення з дружиною Анною. У нещодавньому інтерв'ю чоловік вперше поділився деталями особистого життя і натякнув на новий роман.

Няньчить як рідну: 55-річна Надія Матвєєва розповіла про свою малечу, якій 4 з половиною роки (ФОТО)

Надія Матвєєва показала у соціальних мережах свою улюблену Семі, якій 4 з половиною роки: "Радію за людей, які відчувають щось подібне до своїх домашніх улюбленців".

“Пишу і реву”: 39-річний Віталій Козловський зізнався, чому йому довелося залишити кохану дружину та сина

Нещодавно у популярного українського співака народився первенець. Проте, вже зараз, чоловік вимушений покинути родину. Віталій повертається на передову, щоб продовжити військову службу.

“Як можна дарувати, а потім ділити” – Ексдружина Остапчука Горняк розповіла нові подробиці поділу майна

Конфлікт поділу майна шоумена Володимира Остапчука та його ексдружини, нотаріусині Христини Горняк триває. Днями Горняк розкрила нові подробиці сімейної драми.