Стало відомо, коли в Україні з’явиться вакцина від COVID-19

В уряді кажуть, що перша вакцина від коронавіру для щеплення українців може з'явитися не раніше травня-червня 2021 року.

Вже наприкінці цього року громадяни розвинутих країн будуть вакцинуватися від коронавірусу. Наразі високу ефективність під час третьої фази клінічних досліджень продемонстрували дві вакцини – спільна розробка американської компанії Pfizer і німецької BioNTech та продукт американської біотехнологічної компанії Moderna. До фінальної стадії клінічних досліджень дійшли ще декілька препаратів.

В Україні вакцина від COVID-19 з’явиться в кращому випадку в травні 2021 року, повідомляє «Українська правда».

Партію вакцини, якої вистачить для проведення щеплення близько 4 мільйонів українців, Україна безкоштовно отримає за програмою COVAX  через спеціальний фонд ООН.

Решту рятівної вакцини державі доведеться закуповувати самостійно.

Наразі можливі три шляхи постачання протикоронавірусної вакцини в Україну:

–       за програмою COVAX;

–       закупівлі за кошти державного бюджету;

–       комерційні постачання через мережу дистриб’юторів.

В уряді зазначають, що безкоштовну вакцину отримають в першу чергу лікарі, люди похилого віку і громадяни з хронічними хворобами.

Вакцина від коронавірусу
Вакцина від коронавірусу

В МОЗ повідомляють, що ведуться переговори з компаніями Moderna та Pfizer-BioNTech щодо поставок вакцини в нашу країну. Однак результати цих перемовин не можуть бути оприлюднені за вимогами цих виробників.

Зазначимо, що для закупівлі вакцини від коронавірусу в держбюджеті на наступний рік планується передбачити 19,4 млрд грн. Ще 50 мільйонів євро буде використано з коштів Європейського інвестиційного банку.

Джерела в уряді розповідають, що український президент Володимир Зеленський нещодавно мав розмову з німецьким канцлером Ангелою Меркель щодо придбання вакцини, одним з розробників якої є німецька компанія BioNTech.

Якщо заплановані для купівлі вакцини гроші будуть справді виділені, то Україна зможе отримати приблизно 38 млн доз препарату Pfizer. Цього вистачить для вакцинації від коронавірусу 19 млн жителів України (вакцинація передбачає введення ін’єкції двічі з інтервалом у 21 день).

Щодо закупівлі російського препарату «Спутник V», який розробили ще влітку, то Україна його купувати не планує. Глава МОЗ Степанов заявляв, що є великі сумніви, що ця вакцина справді пройшла належним чином всі фази клінічних випробувань.

Ціна вакцини від коронавірусу

Вакцина, розроблена компаніями Pfizer і BioNTech Group, коштує 20 дол (565 грн). Для ефективної імунізації потрібно зробити дві ін’єкції з перервою 21 день. Тобто курс вакцинації однієї людини коштуватиме 40 дол (1 130 грн).

Вакцина компанії Moderna також складається з двох ін’єкцій, які вводяться з інтервалом чотири тижні. Вона дорожча за Pfizer: усі країни, за винятком США, купуватимуть її за 32-37 дол (тобто, 904-1045 грн). Для американців ціна трохи нижча – 24,8 дол за дозу (700 грн).

Схожі статті

“Завжди у моєму серці” – Сергій Танчинець заговорив про нові стосунки та показав обраницю в Мережі

Кілька місяців тому Сергій Танчинець заявив про розлучення з дружиною Анною. У нещодавньому інтерв'ю чоловік вперше поділився деталями особистого життя і натякнув на новий роман.

Няньчить як рідну: 55-річна Надія Матвєєва розповіла про свою малечу, якій 4 з половиною роки (ФОТО)

Надія Матвєєва показала у соціальних мережах свою улюблену Семі, якій 4 з половиною роки: "Радію за людей, які відчувають щось подібне до своїх домашніх улюбленців".

“Пишу і реву”: 39-річний Віталій Козловський зізнався, чому йому довелося залишити кохану дружину та сина

Нещодавно у популярного українського співака народився первенець. Проте, вже зараз, чоловік вимушений покинути родину. Віталій повертається на передову, щоб продовжити військову службу.

“Як можна дарувати, а потім ділити” – Ексдружина Остапчука Горняк розповіла нові подробиці поділу майна

Конфлікт поділу майна шоумена Володимира Остапчука та його ексдружини, нотаріусині Христини Горняк триває. Днями Горняк розкрила нові подробиці сімейної драми.