Хотів стати першим темношкірим генералом в Україні: друг розповів про загиблого в авіакатастрофі Ан-26 Ашрафа Мсуя

Він усією душею хотів служити на благо українського народу, захищати цілісність нашої держави, він робив усе, щоб досягти своєї мети – стати першим темношкірим генералом в Україні.

Старший лейтенант Ашраф Мсуя, який загинув 25 вересня під час авіакастрофи на Харківщині, з самого дитинства відрізнявся від інших дітей. З темношкірого хлопчика насміхалися і ображали. Однак друзі відзначають, що хлопець був дуже доброзичливою людиною з чудовим почутттям гумору.

Ашраф міг і не опинитися в злощасному літаку. Адже ще в 2013 році його батько, який займає досить важливу посаду в себе на Батьківщині, працює лікарем-інспектором, що відповідає за охорону здоров’я певного регіону країни, запропонував залишитися в Танзанії. Проте Ашраф вирішив повернутися в Україну, яку любив і прагнув бути корисним, повідомляє «Слобідський край».

Ашраф Мсуя

В юності 29-річний Мсуя захоплювався футболом і мріяв про професійну кар’єру футболіста. Він постійно тренувався і вдосконалював свої вміння. Це зробило хлопця фізично витривалим і сильним морально. Ашраф грав у команді «Металіста», і за місцеву «Зорю».

Проте згодом Ашраф вирішив присвятити себе військовій службі. Мрією Мсуя було стати першим темношкірим генералом в Україні. Хлопець цілеспрямовано йшов до своєї цілі – взимку цього року він мав отримати звання капітана.

Олександр, друг загиблого військовослужбовця, розповів, що Мсуя після армії направили служити лінійним спостерігачем у штаб при Харківському університеті Повітряних сил (ХУПС) імені Івана Кожедуба.
“У 2012 році він вступив до ХУПС на льотний факультет на спеціальність штурман… Він усією душею хотів служити на благо українського народу, захищати цілісність нашої держави, він робив усе, щоб досягти своєї мети – стати першим темношкірим генералом в Україні. Він цілеспрямовано йшов до цього, віддаючи всього себе авіації, яку безмежно любив”, – зазначає друг.

Ашраф Мсуя

Олександр зізнався, що дізнався про страшну катострофу за 15 хвилин після того, як вона трапилася.

Відразу Олександр почав дзвонити другові, але телефон абонемента не відповідав. Від коханої Ашрафа дізнався, що той був на борту літака, і разом з друзями поїхали на місце падіння… Там побули 3-4 години, однак жодної інформації не отримали. А наступного дня  став відомий список людей, що загинули в авіакастрофі. В ньому був і Ашраф, ділиться друг.

Нагадаємо, військовий літак Ан-26 упав за 2 км від аеродрому міста Чугуїв Харківської області ввечері 25 вересня. Після падіння літака почалася пожежа. На борту знаходилися 27 людей: 7 військовослужбовців (члени екіпажу й інструктори) і 20 курсантів Харківського національного університету Повітряних сил імені Івана Кожедуба.

26 людей внаслідок авіакатастрофи загинуло. Життю курсанта В’ячеслава Золочевського, який єдиний вижив у страшній катастрофі, загрози наразі немає.

Причиною падіння, ймовірно, стала несправність двигуна, літак був 1977 року випуску і його скоро мали списати. Створено державну комісію для розслідування причин і обставин трагедії.

Share