Місця Києва, де ви точно не були

Як і у будь-якому старовинному місті. У Києві лишилося багато оборонних споруд, які зараз перетворилися на небанальні локації.

Небанальних локацій у Києві доволі багато, але мало хто про них знає, а тим паче бував там.

Першою такою локацією є Зелений театр. Він був збудований наприкінці VXIII століття як частина украплення Печерської фортеці. У ньому до сьогодні збереглася система підземних ходів. Згодом його почали використовувати як склад і водокачка. А після другої світової війни споруда перетворилася на амфітеатр на 4000 місць, кінотеатр і парк атракціонів. Після втрати популярності Зелений театр почали використовувати як літній нічний клуб і концертний майданчик під відкритим небом. Також це місце дуже популярне серед дигерів. Тобто людей, що досліджують підземелля, екстремалів та романтиків.

Зелений театр
Зелений театр

Наступним мало відвідуваним місцем столиці є Косий капонір. Фортифікаційна споруда з підземниим приміщеннями і вежами розташована біля військового шпиталю на Печерську. Згодом приміщення капоніру почали використовувати як в’язницю для політичних злочинців. Зараз тут можна погуляти і помилуватися видами на місто.

Косий Капонір
Косий Капонір

Як Капонір, так і Зелений театр жодного дня від часу побудови не були використані як військові об’єкти. Про Косий капонір говорять, що це фортеця. З якої не було здійснено жодного пострілу.

А наступна споруда взагалі не була добудована. Йдеться про Лисогірський форт. Його будівництво розпочалося у VXIII столітті і тут планувалося розмістит 24 будівлі. І форт збудували б, якби не одне але. Під час забудови потрібно було не лише вирубати дерева. А й знести частину поселень міста. Жителі були незгодні з цим і будівництво припинилося. Зрештою встигли побудувати лише величезну фортецю на Лисій горі, тунелі, бастіони, порохові склади, в’язниця і шибениця. Сюди привозили на страту в’язнів з Косого Капоніру.

Лисогірський форт
Лисогірський форт

Парк одного будинку – маловідоме місце на карті Києва. Був період, коли його хотіли знищити під забудову. Але містяни відстояли пам’ятку. Справа в тому, що у будинку з родиною мешкав О. Богомолець. Парк був насаджений самим вченим і його учнями. У будинку зараз розташований меморіальний будинок сім’ї вченого, а у парку знаходиться його могила.

Парк ім. О. О. Богомольця
Парк ім. О. О. Богомольця

Так, навіть столиця здатна дивувати новими місцями, про які знають далеко не всі мешканці міста.

Схожі статті

“Їжа, не призначена для людей”: стало відомо, чому насправді європейці та американці не їдять гречку

А чи знали ви, що європейці та американці переважно відмовляються вживати гречану крупу? Причина цьому виявилась на поверхні, експерти пояснили, чому ж більшість навіть не знає, яка гречка на смак.

Підкреслює мішки під очима і зморшки: типові помилки в макіяжі, яких припускається мало не кожна жінка

Макіяж може стати інструментом, який захистить шкіру від недоліків. Проте, іноді вибір сумнівних засобів або неправильна техніка нанесення може навпаки підкреслити певні недосконалості.

Як відчистити білі кросівки від бруду: найдієвіші домашні засоби, про які ви навіть не здогадувались

Власники білого одягу та взуття, час від часу стикаються із неприємними плямами на улюблених речах. Проте сьогодні ми розповімо, як позбутись бруду найпростішими способами.

Наймодніші стрижки на весну 2024: маллет, боб та інші зачіски, які виглядають свіжо та омолоджують

Відкрийте для себе нові трендові зачіски, що стали справжнім хітом весною 2024 року. Це чудова можливість спробувати щось нове та знайти стрижку, що підкреслить ваш шарм.

Модні зачіски для жінок за 40 років, які омолоджують та пасують для тонкого волосся – просто та зі смаком

Сьогодні ми поділимось з вами порадами від професійних стилістів, що запропонували найкращі зачіски для жінок 40+. Саме ці стрижки омолоджують та чудово пасують для тонкого типу волосся.

Як розтягнути вузьке взуття, щоб воно стало зручним: не буде тиснути в пальцях і натирати п’яти

Улюблене взуття почало тиснути? Пропонуємо до вашої уваги кілька корисних лайфхаків, що допоможуть розтягнути ваше взуття, аби воно знову було зручним та комфортним.