Стрийський парк: поєднання краси та розкоші

Стрийський парк – один з найстаріших та найгарніших парків України. Сучасні технології, гарна природа та простір зробили його улюбленим парком львів'ян.

Стрийський парк Львова існує на території міста вже 143 роки. Його спроектував відомий архітектор садово-паркового мистецтва Арнольд Рьорінг. З цим парком пов’язана також історія виникнення першого у Львові електричного трамваю. 126 років тому у місті Лева проходила Крайова виставка. І щоб велика кількість людей, які приїхали на неї, змогла дістатися зі зручностями до готелів і відвідати всі експонати виставки у Львові вирішили запустити новий транспорт – електричний трамвай. На той час такий транспорт був лише у Києві та деяких містах Європи.

Ландшафтний дизайн парку створювався на основі рельєфних особливостей місцевості. При цьому всі елементи мали поєднуватися таким чином, щоб доповнювати один одного.

Парк розбитий на три частини: нижнього та верхнього партерів та дитячого сектора. У нижній частині парку розміщені великі газони, на яких можна полежати. Верхня частина засаджена деревами.

У озерах Стрийського парку плавають рідкісні чорні та звичні для нас білі лебеді, черепахи та раки. На території парку можна погодувати майже ручних білочок і помилуватися квітами. Завдяки спеціальній системі, що не дає воді замерзнути птахи вільно плавають в озері навіть взимку. Біля озера росте верба Тараса Шевченка. Гілочку дерева привезли свого часу з Казахстану і посадили у парку з нагоди 100 річниці перепоховання поета на Чернечій горі у Каневі.

Чорні лебеді у Стрийському парку
Чорні лебеді у Стрийському парку

У оранжереї над озером з лебедями можна помилуватися екзотичними рослинами, послухати балакучих папуг та поспостерігати за черепахами. Поруч з оранжереєю є каскадний фонтан і фонтанчик з питною водою.

Ще однією окрасою парку є фонтани «Івасик-Телесик» і «Русалки». Останній зберігся ще з часів Крайової виставки і пережив лише одну зміну. Раніше на місці русалок була ваза, а сам фонтан взимку використовували як клумбу.

Окрім цього у парку збереглося багато скульптур та споруд часів виставки. Деякі з них функціонують і дотепер. Однією з таких побудов є водонапірна вежа, яка раніше виконувала свою пряму функцію, а тепер переобладнана на тематичну кав’ярню.

Водонапірна вежа
Водонапірна вежа

Стрийський парк – одне з найпопулярніших та найкрасивіших місць у Львові. Тут досі проводять відновлювальні роботи, тож на львів’ян і гостей міста чекає ще багато приємних сюрпризів.

Схожі статті

Жінка відростила 13-метрові нігті та потрапила у Книгу рекордів Гіннеса: яка довжина була у її попередників?

63-річна жителька Міннесоти почала відрощувати свої нігті ще у школі. Проте, вона не перша, хто має таке досягнення. Ким були її попередниці та який рекорд тримали вони?

Відома іспанська акторка показала фото своєї доньки, батьком якої є її рідний син: як таке можливо?

Акторка показала фото однорічної доньки та зауважила, що вона цілковита копія свого батька. Подробиці історії читайте у матеріалі порталу Сенсація.